Easy Virtue



“-But you're my wife, and I love you.
-Oh, John, my darling...
You don't know what love is.
You have no idea what it means to love someone so much that you will do anything for them.
Even inject them with poison when they were too feeble to do it for themselves.
I don't believe that you could've ever loved me like that.[...]”

Ναι ρε, πάλε έννα μιλήσω για «αγάπη».
Problem with that? Μεν θκεβάσετε.
But for those who choose to stick around, thanks in advance.
You won’t regret it.

Το λοιπόν.
Η φράση πιο πάνω εν που ένα θεατρικό έργο το οποίο εγράφτηκε που έναν εξαιρετικό (ναι τολμώ να πω εξαιρετικό στο είδος του) Άγγλο θεατρικό συγγραφέα την δεκαετία των 20s,
Noel Coward.

Το έργο αναφέρεται κυρίως στην υποκρισία που επικρατούσε τότε στην υψηλή αγγλική κοινωνία τζιαι ο τίτλος του είναι νύξη για τα άτομα που δήθεν εβλέπαν οι Άγγλοι με χαμηλή ηθική τζιαι που είχαν την τάση να είναι ασύδοτα. Σαν την Αμερικανίδα πρωταγωνήστρια μας έννα πράμα (ναι γιατί οι Άγγλοι εν ήταν ποττέ ασύδοτοι- μη χε-άτε να μεν τους αρκέψω για τον Henry VIII που έπαιρνέ τη μια γενέκα πίσω που την άλλη).

Η πρωταγωνήστρια εν πολλά κουλ τυπάκι. Είναι μια 25άρα, που είναι ήδη χήρα τζιαι εγνώρισε τον Τζον, το νεαρό σύζηγός την απο το quote πιο πάνω, σε motor racing τζιαι καλά, κάπου στη Γαλλία. Ο μιτσής ενθουσιασμένος που την Αμερικανίδα γριά-κότα-που-έσhιει-το-ζουμί (όι της κότας μάτζι, το άλλο)ερωτέφκετε την instantly τζιαι παντρέφκετε την.

Αλλά ήντα που γίνετε όταν το μικρό English boy (που τον κάμνει portray o Ben Barnes ο οποίος εν ένα κουκλούι FYI) πέρνει τη new-old-cow-American-widow-bride to meet his English posh folks?
Of course, as expected, all hell breaks loose.

Καταρχάς μόνο τζιαι μόνο ότι εν Αμέρικαν η κοπέλα ζαωθωρούν την τζιαι αμέσως υποθέτουν ότι εν loose ηθικής.
Εν που τη ζήλια τους όμως γιατί ενώ η good American girl έζησε τη ζωούλα της τζιαι ξέρει a thing or two more, οι αρφάες τζιαι η μάνα του Τζον εν πικρόχολες τζιαι όξινες σα το σαπισμένο το λεμόνι γιατί τζίνες ζουν μόνο μια ανιαρή English posh life.

Η Λαρίττα όμως όι μόνο έζησε πράματα τζιαι εν έννι χαμηλής ηθικής αλλά εν γυναίκα που αγάπησε πολλά τζιαι επόνησε για τον πρώτο της άντρα, ο οποίος μπάι δε γέι ήταν μάλλον άρρωστος τζιαι επειδή εν εμπορούσε να υποφέρει άλλο εζήτησε που την τότε new-wife του να τον σκοτώσει για να μεν πονεί άλλο. Τζιαι η Λαρίττα έκαμε το.

Τούτο ladies and gentlemen of the jury εν η ανιδιοτελής αγάπη. Να αγαπάς τον άλλον τόσο πολλά που να έσhιεις τη δύναμη τζιαι το κουράγιο να σταθείς στο πλευρό του τζιαι όι μόνο να τον δεις να «φέφκει» αλλά να τον βοηθήσεις για να μεν πονεί άλλο, ξέροντας ότι με το που έννα τον ξαλαφρώσεις τζίνον έννα βαρρύνεις εσύ.

Άτε κανεί η πάρλα με την αγάπη νάου τζιαι θκεβάστε τζιαι λία trivia:
Το θεατρικό τούτο επαίχτηκε πρώτα στην Αμερική, τζιαι αφού εγνώρησε τεράστια επιτυχία το 1926 ανεβάστηκε τζιαι στην μάνα Αγγλία.

Κάπου το 1928 εδοκίμασε πρώτος ο Αλφρέδος Χίτσκόκ να το γυρίσει (όι που εν θα δοκίμαζε - ούλα εδοκίμασε τα τούτος ο Hitch-cock), αλλά η κόπια που το 1928 εβρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στην Αυστρία.Το περιβόητο Ealing Studios (που ήταν τζιαι δίπλα που το σπίτι μου στο Λόντον) αποφάσισε να το γυρίσει το 2008 με πρωταγωνηστές την Jessica Biel (ναι, τζίνη η όμορφη) τζιαι τον Colin Firth(the dude from Pride and Prejudice who comes out of the lake with the wet shirt – yeh yeh, that one!)

Τέσπα κάμνω σας λίο spoil πιο πάνω το τέλος της ταινίας αλλά εν με κόφτει. Εν πολλά ωραία ταινία με γερά μηνύματα που εν διαχρονικά ως σήμερα που όμως περνούν που το καυστικό τζιαι ειρωνικό χιούμορ του Coward, με τζίντο αγγλικό χιούμορ που μόνο άμα ζήσεις στην κουλτούρα τους μπορείς να καταλάβεις.

Η υποκρισία της αγάπης εν παντού στις μέρες μας. Εν γι αυτό που στο London υπάρχουν οι most singles in the entire world. Επειδή το να λαλείς ‘αγαπώσε’ τζιαι να είσαι κοντά που τον άλλον μόνο για συμφέρων τζιαι προσωπική ικονοποίηση εν εν αγάπη.

Αγάπη είναι να είσαι δίπλα που τον άλλον τζιαι να μεν του ζητάς τίποτε παραπάνω. Ούτε με τα μάθκια σου ούτε με το στόμα σου. Να προχωράτε μαζί σε κοινές πορείες. Να είσαι δίπλα του τζιαι να μεν θέλεις να τον αλλάξεις ή να τον κάμεις όπως νομίζεις εσύ πως πρέπει να είναι στη κκελλέ σου. Αγάπη είναι να έσhιεις τη δύναμη να θκιαλέξεις να πονείς εσύ για να μεν υποφέρει τζίνος...ακόμα τζι’ αν πρέπει να θυσιάσεις τον ίδιο σου τον εαυτό για να το επιτεύξεις αυτό...

Αλλά ποιός αγαπά έτσι στις μέρες μας; (με εξαίρεση τις μαμάδες αν τζιαι μπορώ να σου δείξω αρκετές Μήδειες που εν αγαπούν τα κοπελούθκια τους με ανιδιοτέλεια αλλά με εγωισμό τζιαι υποκρισία, αλλά τέσπα άλλο θέμα τζίνο)...

Σόου...εσού αγαπάς έτσι; Αγάπησες έτσι ποττέ; Έννα ήθελες να αγαπηθείς ή να αγαπήσεις ποττέ έτσι;

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Blackface / Brownface

Σάκος του Μποξ

8