The Heels

(Loboutin Sky High-Heels)

Μπορεί να τα ξαναείπαμε αλλά μια συζήτηση που κάμνουμε πολλά το τελευταίο διάστημα με την Ονειρεμένη είναι η 'γυναικο-συζήτηση': υπάρχει τελικά ανεξαρτησία έτσι όπως την ορίζουμε προς το γυναικείο φύλο;

Καλά άτε να μεν σας πιάσω πολλά στα φεμινιστικά πρωί πρωί αλλά σίριουσλι θα μιλήσω με παραδείγματα. Είμαστε 2012. Μένω σε μια οικογένεια 4 ατόμων με θκιο γενέτζιες τζιαι θκιο μαντράχαλους...εεε σόρρυ άντρες τζιαι ούλες τες δουλειές του σπιθκιού περιμένουν τες που τα θηλυκά. Μα εν δυνατόν;

Όκεΐ πες τωρά είμαι άνεργη, εν δουλέφκω τζιαι τανώ μες το σπίτι όσο μπορώ της μάνας μου, αν τζιαι έννα μπορούσα τζιαι καλύτερα, αλλά εν νομίζω να εγγενήθηκα για να ξεσκονίζω τζιαι να σφουγγαρίζω ολιμερίς τζιαι να τρίφκω μπάνια τζιαι τουαλέτες. Εν εν ότι ψηλοπιάνουμαι τζιαι θεωρώ με υπεράνω τούντων δουλειών αλλά γιατί ας πούμε να μεν βάλλει ο αρφός μου ή ο τζύρης μου το σhέρι τους μια φορά να σωρώψουν τα σκουπίθκια ή να πλύνουν κανένα ποτήρι;

Η μάνα μου εν μια μεσήλικη γυναίκα, που δουλέφκει καθηγήτρια τζιαι τα απογεύματα έσhιει τζιαι το Ινστιτούτο Αισθητικής της τζιαι που πάνω she's expected to be a mum, a wife, a cook, a cleaner, a washer, an advisor, a confidant, a peace-maker τζιαι ένα σωρό άλλα. Γιατί δηλαδή εδώκαμε τόσα επιπλέον καθήκοντα στους εαυτούς μας με την "ανεξαρτησία" μας;

Δε θέλω να φταίξω τους άντρες για ότι συμβαίνει στις γυναίκες σήμερα όμως. Εν εμάς που έννα φτάιξω τζιαι την πατριαρχική κοινωνία. Γιατί αν δεν αφήσει μια γυναίκα τον άντρα λάσκα τζιαι να το παίζει πασάς μες το σπίτι, αν τον αφήσει να μεν την εκτιμά τζιαι τζίνα που του δια, φυσικά τζιαι ο άλλος έννα τα πάρει δεδομένα τζιαι μετά που τζιαμέ τζιαι τζι θα αντιδρά αν δεν τα βρίσκει ούλα έτοιμα.

Γενικά τσαντίζει με το γεγονός ότι που τη μια θέλουν σε να δουλέφκεις, που την άλλη να είσαι η καθαρίστρια για τα πάντα μες το σπίτι αλλά τζιαι να μοσχοβολάς ροδοπέταλα τζιαι να δείχνεις τζιαι σα τη Μόνικα Μπελούτσι. Εν γίνετε γιε μου τούντο πράμα, εν απλά αδύνατον!!!

Ισότητα εν υπάρχει αν δεν έρτει που κοινού τζιαι το κακό είναι πως μες την μεγαλόνησο, αλλά τζιαι γενικά σε πολλά σπιτικά (ας μεν λέμε μόνο για τη μεγαλόνησο) στο δυτικό πολιτισμό εν η γυναίκα που τραβά τις παραπάνω ευθύνες μες το σπίτι.

Δε ξέρω κατά πόσο ήταν τζιαι πολλά συνετό να "ανεξαρτοποιηθούμε" γιατί το μόνο που βλέπω είναι ολοένα τζιαι περισσότερες ευθύνες να επιβάλλονται στη σημερινή γυναίκα.

Η έμπνευση τούντου ποστ ήρτε μου εχτές που εσκέφτουμουν τι ηλίθια ανακάλυψη είναι τα τακούνια. Ναι, τα τακούνια. Οι γυναίκες, οι "μοντέρνες" γυναίκες εμάθαν να τα λατρέφκουν, να τα εκθιάζουν τζιαι να τα αγοράζουν σε πολλά διαφορετικά στυλ τζιαι χρώματα. Αλλά το τακούνι για μένα δείχνει την αντικειμενοποίηση του γένους μας. Εχτός του ότι δημιουργεί ΤΑ προβλήματα με την πλάτη μιας γυναίκας, επίσης λέμε ότι τα τακούνια κάμνουν τη γυναίκα να δείχνει πιο κομψή τζιαι σέξυ.

Σκεφτείτε το όμως: μια γυναίκα θα εχρειάζετουν να δείχνει "σέξυ" σε μια μη ανδρο-κρατούμενη κοινωνία; Όχι. Επειδή εν θα υπήρχε ο ανταγωνισμός.

Αλλά δυστυχώς ζούμε όπως ζούμε τζιαι βλέπω ότι τα πράγματα όχι μόνο εν καλυτερέφκουν για τις γυναίκες αλλά ολοένα τζιαι δυσκολέφκουν. Τζιαι τωρά ενώ ήθελα να κάμω μια απόδραση τζιαι πάλε, πρέπει να διπλώσω τα ρούχα, να βάλω το φαΐ να γίνεται, να συγυρίσω το σαλόνι, να συγυρίσω τα δωμάτια, να μαζέψω τα σκουπίδια, να αδειάσω το πλύντήριο, να βάλω άλλο πλυντήριο, να κάμω μπάνιο το Συσέγκιο τζιαι αν προλάβω τζιαι έχω δύναμη να κάτσω να αρθρογραφήσω ή να κάμω κάτι σχετικό με την εξεύρεση εργασίας.

Αυτή είναι η κατάντια. Ευτυχώς όμως εν τα κάμνω τούτα ούλα φορώντας τακούνια γιατί εν τζιαμέ που θα με επιάνναν τα θκιαολούθκια μου. Γι' αυτό εν μου πάει τζιαι η γραφεική δουλειά. Μισώ τα ψιλοτάκουνα. Whoever invented them, hates women's legs!!! Ήθελα να ξερα πως τα εφορούσαν τζιαι οι Λουδοβίκοι μιαν εποχή. Were they THAT crazy?

Τζιαι κάπου δαμέ θα σας αφήκω. Πάω να βάλω '80s μουσική να χορέψω λιο ABBA τζιαι Gloria Gaynor πέρκι μπω στο τσακίρ κέφι καθώς θα διπλώνω ρούχα!

Ατούταλερ α τουτ λε μόντ!




Gillian Hills - Zou Bisou Bisou (1962)

Comments

  1. Εμ χμμμ ερωτεύτηκα τα ψιλοτάκκουνα της πρώτης εικόνας!

    Ναι! Κάμνουν πολλά σέξυ τα πόδια μας!
    Όχι από ανταγωνισμό! Τούτον εν αντρικός τρόπος σκέψης.
    Αλλά από ναρκισισμό!

    Σιγά που έχει καμοιά γυναίκα που εν ξέρει να εκτιμά τη θυληκότητά της!
    Απλά τούτα ούλλα εν για να το θυμίζουμεν στους άλλους, να μεν ξεχνούν να μας θαυμάζουν.

    Τωρά για τις δουλειές στο σπίτι, εν θέμα ισορροπίας και τρόπου λειτουργίας ενός σπιτιού. Πολλοί άντρες στις μέρες μας βοηθούν.

    Τζιαι μεν σου πω ότι έχει άντρες που βοηθούν πολύ ειδικά άμα η γυναίκα εν του στυλ: Ούφφου ρε αγάπη μου χρειάζουμε σε!!!

    ReplyDelete
  2. νομίζω διαφωνώ για τα τακούνια..εν τα φορούμε για τους άντρες. Φορείς τα για τον εαυτό σου..if u want to be sexy u do it for yourself όχι για τους άλλους..άμαν θα πάεις κάπου που έχει μόνο γυναίκες εννά ντυθείς διαφορετικά που το αν πάεις κάπου που εννά έχει και άντρες?...
    εγώ personally φορώ τακούνια και βάφουμε γιατί αρέσκω μου έτσι..και αρέσκω μου και με τα all star όταν θα πάω για καφέ.

    άσε που ο γιατρός λαλεί οτι τα τέλεια flat παπούτσια ένεν καλά για την σπονδυλική μας στήλη. Πρέπει να έχει λίο τακούνι..

    Τωρά για τον ρόλο της γυναίκας συμφωνώ..it is expected να είμαστε τούτα ούλλα όπως και για τους άντρες it is expected να είναι οι προστάτες της οικογένειας και αυτοί που φέρνουν τα λεφτά (or at least τα πιο πολλά λεφτά).
    To be honest εν θα μου άρεσκε να δώ τον άντρα μου να φορεί ποδιά και να τρίφει τα μπάνια..άσε που κανένας εν μπορεί να τα καθαρίσει καλύτερα που μένα:p

    ReplyDelete
  3. Αν πει τζαι δειχτεί σου η tinkerbell ακούεις... :Ρ

    ReplyDelete
  4. Ράνια,

    η τελευταία πρότασή σου εξηγεί πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ε έχω λίο ocd με το σπίτι και τα πράματα μου..πρέπει ναν στον τόπο τους κ τες δουλειές κάμνω τες με συγκεκριμένο τρόπο! εν γιαυτό που εν θέλω να τες κάμνει ο κανένας άντρας!

      Delete
  5. To shυλλί και το παιδί, όπως τα μάθεις. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες. Να κάμω δουλειές του σπιτιού, δεκτόν. Φτάνει να τις μοιράζομαι.

    Γιατί μόνο εγώ να τρώω το χρόνο μου να είμαι καθαρίστρια όταν δε ζω μόνη μου? Να βοηθήσει και ο άλλος. Θέλω και εγώ τον ελεύθερο μου χρόνο.

    Σπίτι μου οι γονείς μου μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού από τότε που θυμάμαι, οπότε έτσι έχω μάθει.

    ReplyDelete
  6. @Rania
    λλίο μόνο :Ρ

    ReplyDelete
  7. Υιοθετώ κάθε λέξη της Ina!

    Rania εν κάτι σαν εσένα που χαλούν την πιάτσα!:)

    Ας μην γυαλίζει το πάτωμα και ας έχει κανένα λεκέ το τζάμι, πολύ λιγότερο κακό από την ανάληψη των οικιακών από ένα μόνο άνθρωπο!

    ReplyDelete
  8. μα ρε Brenda εν και είπα να μεν κάμνει τίποτε..να φκάλει τα σκουπίδια, να κουβαλήσει κάτι απο/πρός αποθήκη, να μαγειρέψει, πλύνει κανένα πιάτο etc αλλά νομίζω εν αστείο να βλέπεις εναν άντρα να σκουπίζει/σφουγγαρίζει..
    dont get me wrong και στο δικό μας σπίτι πάντα εβοηθούσαν όλοι αλλά όσον αφορά το σπίτι μου έχω την πελλάρα μου!:)

    ReplyDelete
  9. Τούτο που είπε η Ράνια, έχουμεν το πολλές γυναίκες. Δηλαδή, εν θέλουμε άλλο άτομο να ανακατώνει μες τις δουλειές μας.

    Είτε το ονομάζουμε ocd, είτε ανεξαρτησία, είτε δήθεν κακομαθαίνουμεν τους άλλους.

    Προσωπικά εν δέχομαι βοήθεια ούτε που καθαρίστρια. Επειδή ενοχλεί με να ανακατεύει κάποιος στα πράματά μου.

    Εν το θεωρώ αστείο για ένα άντρα να κάμνει δουλειές του σπιτιού! Το βρίσκω απαραίτητο.

    Απλά άλλον να ξέρει κι άλλο να έχει ευθύνη να τα κάμνει κάθε βδομάδα πχ.

    Ναι, υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να μαθαίνουμε τους άντρες από παιδιά να έχουν ευθύνες στο σπίτι.

    Απλά λόγω αναρχικότητας εν την υιοθέτησα. Ναι, θέλω να ξέρουν αλλά από εκεί και πέρα να κάμνουν αυτό που νιώθουν ότι θέλουν να κάμουν.

    Ναι... ψάχνω το ideal....

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Ρωτώντας κάποτε τη γιαγιά μου για το πόσο άνετη ήταν η ζωή τους τότε που δεν δούλευαν κι εκτός σπιτιού, γέλασε. Διότι οι παλιές είχαν δουλειές του σπιτιού/παιδιά/ζώα/νερό από την πηγή/ζύμωμα/χωράφια/σωβατίσματα και καθάρισμα τοίχων/κλπ κλπ κλπ. Και σε όλα αυτά οι άνδρες είχαν τα χωράφια/δουλειά τους και μετά καφενέ.
    Ζαλίζεσαι ή όχι;

    Κάθε Σάββατο που θα κάνουμε τις πολλές δουλειές του σπιτιού, βλέπω τον Λάβη να ξεσκονίζει,να σκουπίζει,να καθαρίζει τουαλέτα...δεν μου φαίνεται πολύ αστείος! :)

    Για τα τακούνια και γενικά τις προσδοκίες μας δεν ξέρω αν φταίνε τα περιοδικά ή τα παραμύθια. Αναρωτιέμαι όμως αν εμείς υποφέρουμε από μοντελοπριγκηπεσσίαση, οι άνδρες που τα περιμένουν όλα από μας συν την τελειότητα εμφάνισης,από τί υποφέρουν;Ποιός τους έκανε έτσι;

    Όσο για τα τακούνια από μόνα τους,δεν είναι τέλεια να βλέπεις τα πόδια σου να μακραίνουν;
    Λίγο τακουνάκι όντως κάνει καλό τόσο στη διάθεση όσο και στην σπονδυλική μας στήλη. Λίγο όμως,όχι πολυκατοικία.

    ReplyDelete
  12. Παναγιά μου, άναψε φωθκιές το ποστ! Το Louboutin τα φταίει ούλα!!!

    @Neraida: Χαχαχα, εν όντως νάκκον irresistable τα Louboutin. =p

    Ναι ίσως τζιαι να έσhιεις δίκαιο. Μπορεί τζιαι να εν που ναρκισμισμό. Τζιαι όντως εν θέμα ισορροπίας που το σπίτι.

    Τζιαι ναι, φυσικά τζιαι η γυναίκα θέλει να την θαυμάζουν τζιαι να την αποδέχονται για την θηλυκότητα της. Τζιαι το "τακούνι" είναι ένα απο τα πολλά σύμβολα που την "βοηθούν" στην "μοντέρνα" κοινωνία να το κάνει.

    @Rania: OCD or not, τζιαι συμφωνώ που λαλείς ότι ναι εν σου αρέσκει να νεκατώνει κανένας μες τα πράματα σου γιατί τζιαι έγω έτσι είμαι, απλά εγώ εμιλούσα για συγκατοίκηση δυο (ή περισσότερων) ατόμων διαφορετικών φύλων, συναιτέρων ίφ γουί γουίλ μες το σπίτι τζιαι την ισότητα πάνω στην καθαριότητα των κοινών χώρων κλπ.

    Εν πολλά σπαστικό να σου νεκατώνει κάποιος τα πράματα σου, αλλά αφού it takes two to tango, κανονικά έννα έπρεπε να είναι τζιαι it takes two to clean the house.

    Τωρά όσο αφορά το "τακούνι", που ίσως τζιαι λάθος μου, εν το έκαμα πολλά σαφές, το "τακούνι" απλά το έβαλα σαν ένα σύμβολο για το τι καθιστά η κοινωνία μας αποδεκτό τζιαι "ωραίο". Μπορεί ναι, να μας αρέσκει, να μας κάμνει να νιώθουμε μιαν άλφα αυτοπεποίθηση, αλλά ούλα τούτα προσωπικά θεωρώ ότι είναι υποσυνείδητα μηνύματα για την αντικειμενοποίηση του γυναικείου φύλου.

    Αν το αναλύσεις λίο το "ψηλό τακούνι" ήρθε μέσα από τη διαφήμιση: εσκεφτήκαν του τύπου 'τι θέλει η γυναίκα; να δείχνει ότι είανι θηλυκό, ότι είναι αποδεχτή τζιαι όμορφή που το κοινωνικό της σύνολο'...σόου...'τι χρειάζεται μια γυναίκα για να το επιτεύξει τούτο ακριβώς; χρειάζεται το "χ-το ψ - το φ" κλπ.

    Για παράδειγμα μιαν περίοδο ήταν οι κορσέδες στη μόδα. Πραγματικά εχρειάζετουν οι γυναίκες αλήθεια να φορούν κορσέδες τζιαι να υποφέρουν που asphyxiation? Όχι. Απλά ήταν το κοινωνικά αξέπταμπολ.

    Όπως τζιαι τωρά το να φορείς "ψηλό" τακούνι ως επί το πλείστον θα θεωρηθεί πιο in τζιαι sexy παρά το αμαρκέ αθλητικό παπούτσι, έτσι τζιαι με τους κορσέδες τις παλιότερες εποχές.

    What's in fashion...ασχέτως αν εμείς το κρίνουμε ότι είναι ανάλογα του "δικού" μας γούστου ή όχι αλλά υποσυνείδητα εν νομίζω η γυναίκα να έθελε να βάλει τον εαυτό της under so much pain για να δείξει ότι είναι γνήσιο, αυθεντικό θηλυκό.

    Τζιαι σκέφτου ότι το τι θα φοράει κάθε σεζόν μια γυναίκα το αποφασίζει....ένας άντρας που θέλει να πουλήσει.

    Εν θέλω να γενικοποιώ αλλά πιστέφκω ότι κάμνουν μας πολλά brain-wash με τη διαφίμηση γενικά.

    Εν καλό να φορείς νομίζω από τους 3-5 πόντους. Παραπάνω βλάφτει το σπόνδυλο αν δεν κάμνω λάθος (οξά;)

    @Invictus: Πιστέφκεις το εν το πιστέφκεις, εσκέφτουμούν την Tinkerbell καθώς έγγραφα το ποστ τζιαι έλεα 'έτον έρκεται ο κεραυνός, έτον έρκετε'. Έννα με σhίσει αν δει τούντο ποστ.

    @Ina: Συμφωνώ απόλυτα τζιαι εν όντως τα πρότυπα ίσως που δίνονται που το σπίτι. Αλλά τούντα πρότυπα μερικές φορές εν το "πρόσωπο" της κοινωνίας (οποιαδήποτε τζι' αν εν τούτη) τζιαι αν τζιαι εν εν καλό να γενικοποιώ δυστυχώς τις πλείστες φορές βλέπω αντί να γίνετε τζίνο που λαλείς εσύ ότι κάμνουν οι γονείς σου, να γίνετε το "γυναίκα φέρε καφέ, γυναίκα κάμε φαΐ, γυναίκα πάρτο μωρό που το σχολείο τζιαι πάρτο στα 65432134 φροντηστήρια του, γυναίκα καθάριστω μπάνιο, γυναίκα κάμε μου μασάζ" κλπ κλπ.

    Εν λέω ότι εν πάντα έτσι, αλλά έννα μεγάλο ποσοστό των σπιτιών λειτουργεί έτσι δυστυχώς.

    @Brenda: Πάνω κάτω έπιασες του παλμούς μου βρε Μπρέντα. Τζιαι στο θέμα οικιακές δουλειές αλλά τζιαι στο θέμα ψιλοτάκουνα. =p

    @thalassamov: Νομίζω εν πολλά καλά που σου είπε η γιαγία σου θάλασσα μου, γιατί εμείς μπορεί να έχουμε "υιοθετήσει" τις "μοντέρνες δουλειές" αλλά τζιαι τζίνες ετραβούσαν με το δικό τους τρόπο.

    Το παν είναι ότι η κοινωνία ήταν, είναι και θα είναι πάντα η ίδια: αντροκτρατούμενη τζιαι θα απαιτεί πάντα πολύ περισσότερα που τις γυναίκες παρά τους άντρες της.

    ReplyDelete
  13. Ηρεμήστε κυρίες μου, δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι αλλά είμαι άντρας, κάνω δουλειές στο σπίτι από μικρός, και πολλές φορές δεν δέχομαι να ανακατώνεται κανένας σε αυτές. Δεν έχει σημασία το φύλο πιστεύω, δεν είναι γραμμένες στο DNA μας οι ευθύνες που έχει ο άντρας και η γυναίκα στο σπίτι, είτε θέλεις να τις κάνεις είτε δεν θέλεις, period.

    ReplyDelete
  14. Lucrezia

    Μεν νιώθεις ότι έβαλες λάθος θέμα. Ούτε εθυμώσαμεν :-)
    Το βρίσκω ενδιαφέρον θέμα, που όλους μας αφορά και ήταν ευκαιρεία να εκφραστούμε :-)

    ReplyDelete
  15. @Neraida: Όι καμία σχέση. Εν καλό που ανταλλάσσουμε απόψεις γιατί μπορεί να μάθουμε τζιαι κάτι.

    Ας πούμε τζίνο που είπες για το ναρκισισμό όντως εν πολλά ενδιαφέρον γιατί ποτέ εν το είδα με τζίντην οπτική γωνία. Τζιαι υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες τζιαι εν πολλά ενδιαφέρον τούτο το πως προσεγγίζει ο καθένας κάποια θέματα.

    Χαίρομαι που σου άρεσε ο διάλογος.
    Ελπίζω να έχεις μια καλή μέρα. :)

    (λολ γράφω το επόμενο ποστ τζιαι έτυχε τζιαι είδα το σχόλιο σου)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Blackface / Brownface

Σάκος του Μποξ

Μπούκσταγκραμ