Will Shakespeare...or What you Will



To-morrow, and to-morrow, and to-morrow,
Creeps in this petty pace from day to day,
To the last syllable of recorded time;
And all our yesterdays have lighted fools
The way to dusty death. Out, out, brief candle!
Life's but a walking shadow, a poor player
That struts and frets his hour upon the stage
And then is heard no more. It is a tale
Told by an idiot, full of sound and fury
Signifying nothing. — Macbeth (Act 5, Scene 5, lines 17-28)


Σήμερα είναι τα 448α γενέθλια του φανταστικού και πλυν πεθαμένου άντρα μου...Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η πρώτη φορά που ήρθα αντιμέτωπη με τούντο συγγραφέα ήταν όταν ήμουν 10 χρονών, τζιαι ήταν το "Romeo & Juliet" του Φράνκο Τζεφιρέλλι (ναι τζίνος που έκαμε τζιαι τον Τζίζας οφ Νάζαρεθ) . Όταν επεράσαν μερικά χρόνια τζιαι εκατάλαβα πλέον τι αξία είσhε το θκιάβασμα τζιαι τα βιβλία, επίενα μόνη μου στη βιβλιοθήκα τζιαι εδανείζουμουν κλασική λογοτεχνία.

Μέσα στα σκονισμένα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού τω καιρώ εκείνο ήταν τζιαι το "The Complete Works of William Shakespeare". Το εδανείστηκα πρώτη φορά τον καιρό που ήμουν 15 χρονών. Εν θα σας πω ότι έκατσα τζιαι εθκιάβασα το ούλο, ούτε ότι εκατάλαβα τι ήθελε να πει ο ποιητής...αλλά θα σας πω ότι που τζίντην στιγμή onwards ερωτεύτηκα τον αθεράπευτα (ασχέτως αν δεν είχα ανταπόκριση).

Στις σπουδές μου, όταν επιτέλους εκατάφερα να πάω στη πολυπόθητη μάνα Ίνγκλαντ, ετζυνιούσα να πιάνω πάντα μαθήματα με θέμα το Ελισαβετιανό Θέατρο τζιαι την Ελισαβετιανή Λογοτεχνία...για να έχω πάντα μαθήματα που είχαν σχέση με τον Γουίλιαμ.

Στα τρία χρόνια του πρώτου μου πτυχίου, ανάπτυξα μιαν ιδιαίτερα στενή σχέση με τον συγκεκριμένο ποιητή (αν τζιαι υπήρξαν φορές που με εβασάνισε λίο) τζιαι εφρόντισα να αφοσιώνω ούλο τον ελεύθερο μου χρόνο προσπαθώντας να τον μελετώ τζιαι να τον κατανοώ. Εζούσα μέσα που τη ποίηση του. Τα πάθη του. Τα λόγια του. Τα αισθήματα του.

Αγαπημένο μου θεατρικό του είναι ο "Βασιλιάς Ληρ"/"King Lear". Η τραγικότητα τζιαι το μουντό μοτίβο ξεπερνά οτιδήποτε πιο μοναδικό έχω θκιαβάσει στην ζωή μου. Μπορεί να μεν εν ο καλύτερος ποιητής στο κόσμο, έτσι όπως τον εκθιάζουν, γιατί ακόμα τζιαι στο βάραθρο που τον έχω, έσhιει τζιαι τούτος κάποια flaws.

Αλλά για μένα πάντα ήταν/είναι/θα είναι στην καρδιά μου. Εν η αρχή μου τζιαι το τέλος μου. Εν το μοναδικό πράγμα που στις ώρες ανάγκης μου τζιαι απίστευτης απελπισίας μου που με συντροφεύει. Εν ο μοναδικός άντρας που μου χαρίζε/ει απλόχερα την αγάπη του που μέσα που μερικές του μόνο λέξεις.

Αγαπημένος μου μονόλογος εν που τον "Μακβέθ"/"Macbeth", τον οποίο τζιαι σας έβαλα πιο πάνω...μιλά για το νόημα της ζωής...τούτοι οι στίχοι είναι το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να τα καταλάβει ούλα...ΟΥΛΑ όμως!

Τζιαι μιας τζιαι once again I'm left with a broken heart, William Shakespeare is here to pick up my pieces...μπορεί με ανθοστολισμένες λέξεις...αλλά πως τα λέει ο μπαγάσας ε;

Καλή ευδομάδα έβριουαν!

Anthony Sher - The Royal Shakespeare Company - 2001 - Macbeth
"To-morrow and to-morrow and to-morrow" soliloquy
Το καλύτερο ίσως κινηματογραφικό βέρζιον του "Macbeth" που είδα στη ζωή μου, με τον ιδιαίτερα ανατριχιαστικό Anthony Sher. 

Comments

  1. και εγώ αγαπώ Shakespeare..έκαμα τον στο σχολείο και εδιάβασα αρκετά έργα του αλλά όχι όλα..

    το αγαπημένο μου εν το Merchant of Venice γιατί συνοψίζει την κατάσταση των καιρών μας ('a pound of flesh')αλλά εν γραμμένο τόσα χρόνια πρίν και εν τόσο επίκαιρο..

    Γενικά οτι εδιάβασα εν πολλά όμορφα γραμμένο..

    ReplyDelete
  2. @Rania: A pound of flesh...ααααχχχ ναι εν πολλά καλός. Διαχρονικός τζιαι πάντα ον πόιντ.

    Ι <3 Shakespeare :)

    Καλημέρα Ράνια μου. xx

    ReplyDelete
  3. Ωωωω ναι ο αγαπημένος Γουιλ!!!!
    Προσπαθώ να αποφασήσω ποιο εν το αγαπημένο μου για να σας πω και 'γω αλλά εν μπορώ να αποφασήσω. Δηλώνω πάντα πως εν το a midsummer night's dream επειδή έχει ξωτικά και μαγικά αλλά στην πραγματικότητα νομίζω εν το the tempest.
    Και τα σονέτα φυσικά 'shall i compare thee to a summer's day? thou art more lovely and more temperate'
    Έρωτας!

    ReplyDelete
  4. @marilou: Λατρεύω το Όνειρο Θερινής Νυκτός αν τζιαι το Όπως σας Αρέσει εν πιο συναρπαστικό. Αλλά τούτο με τα ξωτικά τζιαι το δάσος εν απλά μαγευτικό όντως. Το the 'Tempest' ενω έσhιει απίστευτη γλώσσα σαν ιστορία ποττέ μου εν την εχώνεψα. Αλλά εν ντέφινετλι ένα που τα έργα του που έννα ήθελα είτε να δημοσιεύσω πάνω του, είτε να σκηνοθετήσω. Τζιαι όσο για τα σονέτα.....αχχχ....ότι τζιαι να πεις εν λιο...εν ούλα τόσο όμορφα. Εμένα το αγαπημένο μου εν το 19 & 147. Glad you like William. :) xxx

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Blackface / Brownface

Σάκος του Μποξ

Μπούκσταγκραμ