The Hunger Games: Catching Fire


Εχτές επία να δω το 2ο instalment της ταινίας The Hunger Games: Catching Fire”.

This is not a review or a commentary.

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι η ταινία εν κοπάρισμα που την Ιαπωνική ταινία το “Battle Royale”, όπου επίσης νεαρά παιδιά περνούν που αγώνες επιβίωσης τζιαι ο μόνος τρόπος για να το επιτεύξουν είναι να αλληλοσκοτωθούν.

Ας αφήσουμε όμως το κοπάρισμα, τζιαι ας πάμε να δούμε πως εμεταφέραν το βιβλίο της Susanne Collins onto the big screen.

Καταρχάς – νευριάζω κόσμος που εν εθκιάβασε τα βιβλία να μου λαλεί ότι το όλο κόνσεπτ εν μια μαλακία, τζιαι την άποψη του να τη βασίζει μόνο πας την ταινία.

Αφού γιε μου, εν τα εθκιάβασες πως μπορείς να κρίνεις τι εν το κόνσεπτ;

Ναι, βασίζεσαι πας την ταινία, η οποία σου δείχνει τα 2/5 του βιβλίου (για να μεν πω το 1/5) τζιαι μετά λαλείς μου ότι εν είσhε κάποιο πόιντ η όλη φάση...

Εεεεμμμμ χαλλόοουυυυ. Αν εθκιάβαζες τα βιβλία θα εκαταλάβαινες ότι το concept της υπόθεσης ούλης εν εν το πως θα αλληλοσκοτωθούν οι νέοι μες την αρένα, ούτε το subplot με το ρομάντζο των νέων. Το βιβλίο προσπαθεί να μιλήσει για την καταπάτηση της ελευθερίας (οποιασδήποτε ελευθερίας) του ανθρώπου. Για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την διαφθορά τζιαι την παρακμή των λίγων, των πλούσιων που μένουν στην Κάπιταλ. Σου μιλά για την στέρηση κάθε ανθρώπινης αξίας τζιαι ισότητας. Σου μιλά για την πείνα, την καταπίεση, την απόλυτη εξαθλίωση. Για την ανάγκη του ανθρώπου να επαναστατήσει ενάντια στο κατεστημένο τζιαι το σύστημα που τον υποδουλώνει. Μες το βιβλίο θα δεις την ηρωίδα να μετατρέπεται από ένα φοβισμένο κορίτσι, σε ένα σύμβολο επανάστασης τζιαι εξέγερσης. Τα μηνύματα του βιβλίου πιστέφκω ότι εν πολλά διαχρονικά τζιαι μπορούν εύκολα να αντικατοπτρίσουν το τι γίνεται σήμερα στον κόσμο (πολέμοι, οικονομική κρίση, διαφθορά, παρακμή). 

Ούλα τούτα που ο «αγαπητός» σκηνοθέτης Francis Lawrence (I Am Legend, Water for Elephants, Constantine) προσωπικά δεν εκατάφερε να πιάσει ούτε στο 1/10 τον παλμό του βιβλίου. Ούλα τζίνα που εσκέφτετουν η ηρωίδα, το πόνο, τη μιζέρια, το φόβο, ο οποίος μπιλίβ μι μες το βιβλίο ήταν ένα που τα πιο έντονα συναισθήματα. Που την άλλη, με την ίδια άνεση μπορώ να κατηγορήσω τζιαι την Hollywoods sweetheart, Jennifer Lawrence (Winters Bone, Silver Linings Playbook, The Hunger Games), γιατί ούτε τζίνη κάμνει connect με τον ρόλο της. Ας πούμε dude! Η ηρωίδα νιώθει τόσα πολλά που τίποτε που τούτα εν σου δείχνει η εκφραστικότητα της Lawrence. Ας πούμε, εκέρδισε τζίντο Όσκαρ, one might think she’d know how to act!!!

Όι εν είμαι κατζιά. Μπορεί να έπαιξε ικανοποιητικά καλά στο ‘Silver Linings Playbook’ αλλά όχι Όσκαρ ικανοποιητικά. Who cares about the Academy anyway?! The Academy nowadays is a bunch of idiots sitting in a room deciding unfairly who will get to make a better speech on camera. Thats it

Όταν έσσιεις ερμηνείες σαν της Jessica Chastain στο ‘Zero Dark Thirty’ ή  την Naomi Watts στο ‘The Impossible’ τζιαι κερδίζει το η Jennifer Lawrence, who personally for me its just a pretty face with a lot of way to go on her acting skills, τζιαμέ καταλάβεις ότι στην Ακαδημία τα πίνουν (και δε μας δίνουν).

Anyhoo. Η ταινία, για όσους εν εθκιαβάσαν το βιβλίο εν κάμνει. Προσωπικά πολλές σκηνές εν πολλά disjointed με αποτέλεσμα ο θεατής να μεν καταλάβει τζιαι πολλά. They miss out on a lot of things, emotions and crucial scenes που θα έπρεπε να βάλουν μέσα για να καταλάβει ο θεατής what the fuck’s going on. 

Γενικά, μια 3ωρή (σχεδόν) πατάτα, με καμπόσο ντεκόρ τζιαι σκοτωμούς (προς το τέλος). Όχι με πολλά αίματα, ούτε με πολύ εμβάθυνση στους δευτερεύον χαρακτήρες, για τους οποίους έπρεπε επειδή SPOILER ALERT μετά γινήσκουντε αρκετά important to the story.



Χαρισματικά θα βάλουμε ένα 6/10 για τα μάθκια του Liam Hemsworth, που απλά θέλεις μόνο να κολυμπάς μέσα τους. *swoon*

Για τα υπόλοιπα, απλά κλαίω τα 8ευρώ μου τα οποία θα έπρεπε να φυλάξω για το 'The Hobbit: The Desolation of Smaug' ή για το '12 Years a Slave' - Coming Soon to the Theatres near you (καλάν maybe not so near αλλά whatever). 



BONUS: Μερικές ταινίες bonus που εν στο σποτ-λάιτ που αξίζει να δείτε για φέτος:




           

Coldplay - Atlas 
(Hunger Games: Catching Fire OST) 


Comments

  1. Πολλά πολλά λλίες ταινίες μπορούν να αποδόσουν με ικανοποιητικό τρόπο τα βιβλία. Επειδή τζιαι εγώ πολλά συχνά δκιαβάζω ένα βιβλίο τζιαι μετά βλέπω την ταινία (ποττέ όμως το αντίθετο!) επαρατήρησα το σχεδόν σε ούλλα. Μόνο μια ταινία θυμούμαι να μου άρεσε όσο και το βιβλίο, την Geisha. Ήταν καταπληκτικό τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία. Αν δεν την είδες, βάλτην στην λίστα σου, εγώ έμαθα πολλά πράματα για την κουλτούρα της Ιαπωνίας που εν είχα ιδέα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι είδα την Geisha τζιαι εδιάβασα τζιαι το βιβλίο. Πολλά συναρπαστικά τζιαι τα θκιο. Ίσως να παίζει ρόλο ότι την ταινία εσκηνοθέτησε την ο Rob Marshall που εν εξαιρετικός σκηνοθέτης. Άλλα βιβλία που εγίναν πολλά καλές ταινίες είναι 'Ο Νονός', Τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Γενικά είναι όντως πολλά δύσκολο να μεταφέρεις ένα βιβλίο στην οθόνη. Πάντα οι θεατές που έχουν διαβάσει τα βιβλία θα έχουν πολλές προσδοκίες. Το θέμα είναι να μπορείς να πιάσεις έστω τον παλμό του βιβλίου, κάτι που απότυχε να κάμει ο σκηνοθέτης του Hunger Games: Catching Fire.

      Delete
  2. Να σου πω, εθκιάβασα τα βιβλία και δεν μπορώ ότι εφύρδειν κιόλας.Διότι είναι αυτό που λες: ("προσπαθεί" να μιλήσει για την καταπάτηση της ελευθερίας (οποιασδήποτε ελευθερίας) του ανθρώπου.) Δεν βρήκα ότι αυτή η "προσπάθεια" είχε τρομερή επιτυχία.

    Πόσο μάλλον σε ταινία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, όντως, μεταξύ μας, εν αρκετά teen βιβλίο. Εγώ έτσι θα το κατηγοριοποιούσα, εν φτάνει τα στάνταρντ του Orwell '1984' ας πούμε, ούτε καν στο απειροελάχιστον. Προσπαθεί όμως, τζιαι καλά κάμνει για να πιάσει ακόμα τζιαι τους νέους να σκεφτούν, να συγκρίνουν, να δουν πως μπορεί να καταντήσει ο άνθρωπος με την στέρηση τζιαι την ανελευθερία.

      Για την ταινία, ουδέν σχόλιο. Είπα τα πιο πάνω.

      Delete
  3. Επιτέλους βρέθηκε κι ένας άνθρωπος που να μην του άρεσε η ταινία! Είδα την πρώτη και ακόμα απορώ γιατί γίνεται τόσος χαμός για πάρτυ της κι ακόμα περισσότερο για το δεύτερο μέρος! Στο έργο, γίνεται μια προσπάθεια να περάσει το μνμ για την καταπάτηση των ανθρ. δικαιωμάτων, την αδικία κ.ο.κ., αλλά αποτυγχάνει. Το θεώρησα πολλά boring, χωρίς ιδιαίτερο συναίσθημα. Άνετα, θα μπορούσε να γίνει πολλά καλύτερο, αν είχε και πιο καλούς ηθοποιούς. Συμφωνώ με την κριτική σου για την πρωταγωνίστρια, τόσο στη συγκεκρ. ταίνια, όσο και στο silver linings playbook. Το βιβλίο δεν το δίαβασα, αλλά πιστεύω πως θα είναι καλό. M' έβαλες στο τρυπάκι τώρα, να το αγοράσω...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για το ευρύ κοινό, boring μπορεί να μην είναι, πόσο μάλλον όταν τους ρίχνουν σκόνη στα μάτια με την Jennifer Lawrence (like she's a great actress ας πούμε). Εγώ πιστεύω, διάβαστα βιβλία και προσπάθα να μην κρίνεις από εκείνο που βλέπεις στην οθόνη, γιατί εν οικτρή απογοήτευση. A word of warning όμως: μην περιμένεις κανένα λογοτεχνικό επίτευγμα, αλλά δες το βιβλίο θεματολογικά, για τι πράγμα μιλά, το πως μπορεί εύκολα να ταυστιστεί με τις οικονομικοκοινωνικές καταστάσεις του σήμερα. Νομίζω περισσότερο απ' όλα, σε αυτό πόνταρε και η συγγραφέας.

      Hope you enjoy the book. ;-)

      Delete
  4. Έννα δω την ταινία (εν είδα την πρώτη, έννα την δω τωρά μες στες διακοπές).
    Έννα προσπαθήσω να διαβάσω τα βιβλία (αν και δεν περνώ που φάση κατάλληλη για διάβασμα), αλλά εν έχω πολλά μεγάλες προσδοκίες.
    Πάντως καμιά ταινία που είδα αφού είχα διαβάσει το βιβλίο δεν "το'χε" το θέμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολλά ευκολοδιάβαστα βιβλία, σαν το νεράκι (άσε που ακόμα είμαι στις τελευταίες 200 σελίδες του 3ου και λόγω έλλειψης χρόνου περιμένω και εγώ τις διακοπές για να το τελειώσω!). Όπως είπα τζιαι πιο πάνω, οι μόνες ταινίες που εκαταφέραν τζιαι εκάμαν justice ας το πούμε στα βιβλία ήταν 'Ο Νονός' τζιαι 'Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών', κατά τη γνώμη μου.

      Delete
  5. είδα μόνο το trailer του hunger games τζιαι εσκάρταρα το αμέσως. Χωρίς να ξέρω ότι βασίζεται σε κάτι ιαπωνικό, εσκέφτηκα "να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν για να περάσουν την ώρα τους τούτοι οι κωλογιαπωνέζοι".

    ικανοποιητικά μεταφερμένα σε ταινίες βρήκα τα we need to talk about kevin και το time traveller's wife (οι φάτσες, τα χρώματα, κτλ ήταν όπως τα φαντάζεσαι, μόνο που στο wife έλειπε η πιο δραματική σκηνή που το τέλος, and I still haven't figured out WHY the hell)

    ε τζιαι το bridjet jones' diary φυσικά χαχα
    κχμ

    ReplyDelete
  6. Συμφωνώ και επαυξάνω με όλα όσα είπες baby. Φταίξαμε τον καημένο τον"Peeta" για την έλλειψη χημείας αλλά όπως φάνηκε είναι της καθόλα ατάλαντης "Katniss" κρίμα γιατί τα βιβλία είναι υπέροχα γεμάτα με συναισθήματα έντονα και σκηνές με πόνο και θυμό για την αδικία που βιώνουν οι χαρακτήρες, για το πως οι κεφαλαιοκράτες και οι προύχοντες Αντιμετωπίζουν τον φτωχό λαό. Κράζανε την "Bella" από το twilight πως είναι ανέκφραστη αυτή ποιο ακριβώς συναίσθημα μας έκφρασε στην ταινία; απορίας άξιο!!!! Δεν μετανιώνω που την είδα γιατί διάβασα τα βιβλία και ξέρω. Είναι κρίμα όμως λόγο της άθλιας ταινίας (εξ αιτίας του σκηνοθέτη και των ηθοποιών) να μπάινει στην ίδια μοίρα νια τέτοια τριλογία βιβλίων.

    ReplyDelete
  7. θα αδιασει ποτε η λιστα με τες ταινιες που θελω να δω;
    πιστευκω το τουτο οτι εν εμεταφεραν σωστα το βιβλιο. they rarely do anw.
    να δω ποτε θα αθκιασεψω για τα βιβλια...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Blackface / Brownface

Σάκος του Μποξ

8