Blackface / Brownface
Ρατσισμός.
Μια λέξη που για να είμαι ειλικρινής ενόμιζα ήξερα τι ήταν μέχρις ότου έκαμα σχέση με έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει τον ρατσισμό 24/7.
Γιατί φίλε, όταν πάεις σινεμά τζιαι βλέπεις ανθρώπους με το ίδιο χρώμα σαν το δικό σου ν' αντικατροπτίζονται μόνο ως κακοί, χαζοί, δολοπλόκοι, άπληστοι, ύπουλοι, κλέφτες, δολοφόνοι, ναρκωμανείς και πολλά άλλα, τότε ναι, εν δύσκολο να μεν έσσιεις θυμό συνέχεια μέσα σου.
Εν δύσκολο να σε κρίνουν μόνο βάση του χρώματος του δέρματος σου. Να σε ταμπελώνουν πάντα ως τον angry black man/woman γιατί απλά τούτη η κοινωνία που οι "λευκοί" εχτίσαν εν πάντα εναντίων σου, τζιαι με το που γενιέσσαι το παιχνίδι εν ήδη χαμένο, γιατί απλά έτυχε να είσαι μαύρος/καφέ/κίτρινος.
Έγινα μέλος μιας κινηματογραφικής ομάδας πρόσφατα στο φουμπού (ελληνικό γκρουπ) τζιαι σ'΄ένα ποστ, κάποιος εζήτησε εισηγήσεις για καλές κωμωδίες. Μέσα στα εκατοντάδες σχόλια που έλαβε τούντο πόστ, μια που τις πιο δημοφιλής ταινίες που εισηγηθήκαν ήταν το 'The Party' του Blake Edwards (aka άντρα της πολυαγαπημένης Julie Andrews) με πρωταγωνιστή τον Peter Sellers.
Στην ταινία ο Sellers παίζει τον Ινδό. Τζιαι στην κυριολεξία έβαψε τη φάτσα του καφέ. Τζιαι παίζει έναν κομπάρσο που πηγαίνει σ' ΄ένα πολλά fancy πάρτυ στο Χόλλυγουντ. Τζιαι τζιαμέ κάμνει ούλο γκάφες τζιαι ζημιές.
Όταν επρωτοείδα την ταινία την ελάτρεψα. Τζιαι αν με ρωτούσες πριν καμιά δεακετία, θα σου έλεα ότι εν που τις καλύτερες κωμωδίες. Όχι πλέον όμως.
Τζιαι ο λόγος είναι ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να ξεμάθεις το τι ενόμιζες ότι είναι ρατσιστικό, τζιαι τι πραγματικά είναι ρατσιστικό. Το να λαλείς "εν απλά ένας ρόλος" εν τόσο επιφανειακή τζιαι προνομιούχα σαν σκέψη/στάση/άποψη.
Επειδή εγώ εν έχω το πρόβλημα να με κρίνουν 24/7 βάση του χρώματος του δέρματος μου, εν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρατσισμός. Το να βάφεται κάποιος με μπογιά για να αντιπροσωπεύσει μια ολόκληρη φυλή, το να συμπεριφέρεται με πράξεις που κάμνουν τούντη φυλή stereotyping τζιαι degrading them because of it, εν απόλυτα εξευτελιστικό.
Είχα έντονες αντιδράσεις που κάποιους στο φουμπού όταν έγραψα στα σχόλεια ότι η συγκεκριμένη ταινία εν ρατσιστική για τους Ινδούς. Φυσικά τζιαι δεν καταλάβαν πολλά όταν είπα λέξεις σαν cultural appropriation ή stereotyping ή degrading.
Γιατί ότι δε μας αγγίζει, δεν θα μπούμε καν στο κόπο να προσπαθήσουμε καν να δούμε τζιαι την άλλη οπτική πλευρά. Αρκεί να περάσουμε καλά.
Το πιο συχνό επιχείρημα που λέσσιν οι ρατσιστές -
I'm not racist - I've got black/brown/asian friends!
Δεν είμαι ρατσιστής - επειδή έχω μαύρους/καφέ/ασιάτες φίλους aka επειδή έχω τέτοιους φίλους αυτόματα ούλο το unconscious biased που μας εμαθαίναν που μωρά aka μαύρος/καφέ ισούται με κακό/άσχημο (π.χ. κοίταξε τη φράση "αν δεν φάεις το φαϊ σου θα έρτει να σου το φάει ο μαύρος ή αν δεν πάεις για ΄ύπνο έννα έρτει ο μαύρος), εξαλείφεται απλά τζιαι μόνο επειδή έτυχε να λαλώ πέντε έξι κουβέντες με τον Αμίρ στην δουλειά μου.
Όχι. Δεν είσαι ρατσιστής επειδή έτυχε να έσσιεις Ινδούς στην δουλει΄α σου, ή επειδή έτυχε να κάμεις σχέση με κάποιον/αν που έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος που το δικό σου.
Δεν είσαι ρατσιστής, όταν πλέον κάτσεις να διαβάσεις τζιαι να κάμεις που μόνος σου εκπαίδευση του εαυτού σου το τι πραγματικά σημαίνει ρατσισμός - που ούλα τα μικρά microaggressions που βιώνουν στην καθημερινότητα τους (π.χ. "oh my god! I love you hair, can I touch it?" or "can I call you [τάδε - they shorten your name] because your name is difficult for me to pronounce?") στο ότι επιτρέπουν στην άσπρη σύντροφο σου να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα στα Lidl αλλά όχι εσένα, επειδή είσαι...μαύρος!
Γι' αυτό ναι. Για ούλα τζίντα μιτσιά που, σαν λευκοί, έχουμε το προνόμοιο να μεν σκεφτούμαστε καν, για ούλα τζίνα που εμείς πέρνουμε δεδομένα, που ούλο πολύ we have been conditioned to be racist since birth, επρογραμματίσαν την κοινωνία με τέτοιο τρόπο, ώστε είτε το θέλουμε είτε όι, να είμαστε ασυνείδητα ρατιστές - ακόμα τζιαι στα μικρά τζιαι ανούσια - προς τους ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος.
Γι αυτό ναι. Η ταινία είναι 99 λεπτά με ρατσιστικά microaggressions που σαν λευκοί εν θα αντιληφθούμε, ίσως τζιαι να με δώσουμε καν σημασία. Αλλά επειδή εν τα αντιλαμβανούμαστε ή εν τους διούμε σημασία, εν σημαίνει ότι εν υπάρχουν, ή ότι εν εν τζιαμέ.
Do the work.
Do the reading.
Educate yourself.
Bibliography
- How to be an Antiracist by Ibram X. Kendi
- White Fragility by Robin DiAngelo
- Why I'm No Longer Talking to (White People) About Race by Reni Eddo-Lodge
- Natives: Race and Class in the Ruins of Empire by Akala
- Things Fall Apart by Chinua Achebe
- Girl Woman Other by Bernardine Evaristo
- I'm Not Your Negro by James Baldwin
- Me And White Supremacy by Layla F Saad
- Don't Touch My Hair by Emma Dabiri
- Hood Feminism by Mikki Kendall
- So You Want to Talk About Race by Ijeoma Oluo
- Born A Crime by Trevor Noah
- The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colourblindness by Michelle Alexander
- Beloved by Toni Morrison
- Homegoing by Yaa Gyasi
- Just Mercy: A Story of Justice and Redemption by Bryan Stevenson
- Malcolm X Speaks: Selected Speeches and Statements by George Breitman
- Their Eyes Were Watching God by Zora Neale Hurston
- Women, Race & Class by Angela Y. Davis
- The Fire This Time: A New Generation Speaks About Race by Jesmyn Ward
Thanks for making complex topics easy to understand.
ReplyDeleteThank you for making learning enjoyable and accessible.
ReplyDeleteπαπαγαλία ό,τι όρος επιβάλλεται από την αμερικανική 'αριστερά'.
ReplyDeleteΤι εννοείς; Εν σου καταλάβω. Τάχα εν υπάρχουν τούτα που λαλώ; Η απλά όπως ούλοι επειδή εν μας επηρεάζει στην καθημερινότητα μας, απλά παμ' πάρακατω;
Delete