First Impressions



Το πιο γνωστό ίσως βικτωριανό μυθιστόρημα είναι της πολυαγαπημένης Jane Austen, "Περηφάνια και Προκατάληψη" aka, "Pride and Prejudice". 

Το βιβλίο μιλά (ουσιαστικά) για τις πρώτες εντυπώσεις που έχουμε όταν συναντούμε καινούργιους χομοσαπισμένους ανθρώπους. 

Πρόσφατα μες την παρέα ήρτε ένα νέο μέλος, αρσενικό θέμας. Με τον συγκεκριμένο εφκήκαμε ήδη 3 φορές (σε λιότερο που 10 μέρες). Καλό παιδάκι, Βέλγος επί γεννησιμιού του, αναγιώμενος ποδά, έκαμε κάτι χρόνια Σιγκαπούρη τζιαι τωρά σπουδάζει Ελβετία. Γενικά πολλά ιντερνάσhιοναλ το παιδί. Αρκετά ανοιχτό-μυαλός, συζητήσιμος, κομψός. Με λίγα λόγια πολλά καλός για την παρέα μας. 

Σε μια συζήτηση που είχαμε τις προάλλες, έτυχε να πέσσει η συζήτηση τι κοιτάζεις όταν συναντάς ένα άνθρωπο, ειδικά άμαν εν του αντίθετου φύλου. Μερικοί είπαν τα μάτια, άλλοι τα χέρια, την στάση, το χαμόγελο, τον κώλο, τα βυζιά (φυσικά). 

Όταν έφτασε η σειρά του Βέλγου (που ετούδε και στο εξής ας τον ονομάσουμε Ταραντίνο - για inside λόγους) να μιλήσει, είπε ότι το πρώτο πράμα που κοιτάζει όταν συναντά ένα νέο άτομο είναι τα δόντια!!! Ναι, ναι τα δόντια. 

Εμένα με παραξένεψε πολλά τούτη η επιλογή τζιαι εζήτησα να μου το κάμει πιο λιανά, με επιχειρήματα. Είπε ότι, από τα δόντια μπορεί να δει αν ο άλλος εν περιποιημένος ή απεριποίητος, αν έχει καλή υγιεινή, αν εν κίτρινα σημαίνει ότι μπορεί να καπνίζει ή να  μεν κάμνει καλή διατροφή. 

Όλα σωστά επί της επιφάνειας δεν λέω. Αλλά τι γίνεται με τη ψυχή βρε; Τι γίνεται αν ο άλλος έχει καρδιά μάλαμα και ουδείς φράγκο για να φτιάξει τα δόντια του; Τι γίνεται αν ο άλλος έτυχε και έχει ΑΠΑΙΣΙΑ δόντια;; Τον απορρίπτουμε αμέσως;;;

Η μάδερ μου έκαμε την εξής ανάλυση δε - "θα σου άρεσε εσένα ποτέ κάποιος που είχε κατακίτρινα δόντια ή του ελείπαν μερικά ή εμύριζε απαίσια το στόμα του;;" 

Ομολογώ πως ναι δαμέ έπιασε με μέσα. Όντας άτομο που έχω κάποιο πρόβλημα με τα δόντια μου, τζιαι λόγο οικονομικών δε μπορώ να ξοθκιάζω συνέχεια σε πράιβεϊτ οδοντίατρο σόου προτιμώ τζίνους του νοσοκομείου, αντιλαμβάνομαι ότι εν άσhιημο όντως να έχει κάποιος bad dental care. 

Αλλά, στην ερώτηση μου...όκεϊ....πες κάποιο άτομο ναι έχει πραγματικά πολλά άσhιημα δόντια, τζιαι δυστυχώς για διάφορους λόγους δε μπορεί να τα φτιάξει, αλλά είναι καρδιά μάλαμα....τότε;;;; Απλά θα τον κρίνεις από την κακή του οδοντοστοιχία;;;;;; Εν εν κάπως επιφανειακό τούντο κριτήριο;;;

Μες την συζήτηση δε, ο Βέλγο-Ταραντίνο είπε ότι επίσης κοιτάζει το τρόπο που ντύνεται ο άλλος. Νταξ δε σου είπα να φορήσεις την τσιγγάνικη τη φούστα σε κόκτεϊλ πάρτι, αλλά πράγματι έχει άτομα που δεν έχουν sense of clothe-combination. Τι δηλαδή;;; Πρέπει να τους κρίνω που τζίνο;;;

Τούτα εγώ βλέπω τα λίγο επιφανειακά για να είμαι ειλικιρνής. Δε θα σου πω ότι η εξωτερική εμφάνιση εν μετρά, τζιαι βασικά ότι επί καθημερινής βάσεως δεν κρίνουμε το κόσμο γύρω μας βάση του τι βλέπουμε με τη πρώτη ματιά. Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι είναι λάθος να καταλήγουμε σε συμπεράσματα πριν καλά καλά δούμε τι κρύβεται μες το πακέτο. Όι δήλαδή άμαν κάποιος εν έχει ιδέα πως να κάμνει συνδυασμούς με τα ρούχα του τζιαι φαίνεται σαν τον τσαπατσούλη σημαίνει ότι εν κακό πλάσμα τζιαι μπορεί να μεν τον θκιαλέξω για πιθανόν ρομάντικ ίντερεστ;;;

Νομίζω ούλοι μας κάμνουμε το να κρίνουμε κάποιον με την πρώτη ματιά, είτε το θέλουμε είτε όχι. Το θέμα είναι να κοιτάξεις πέραν τούτων πραμάτων τζιαι να αποφασίσεις αν θέλεις να τον ξαναδείς ή όι - είτε με τα άσχιημα δόντια του ή τα ασυνάρτητα ρούχα του.

Τούτα στην τελική εν πελλάρες. Ως τζιαι η ηρωίδα της Τζέην Ώστεν, Elizabeth Bennet, στην τελική εκατάλαβε ότι εν έπρεπε να κρίνει τόσο αυστηρά εφόσον εν ήξερε κάποια πράματα. 

Με τον ίδιο τρόπο, εν μπορείς να πεις "ουυυ εν θα φκω μαζί του γιατί φορεί παραθκιάνταλα ρούχα ή τα δόντια του κοιτάζουν το ένα την ανατολή τζιαι το άλλο τη δύση". Πολλά επιφανειακό, τζιαι με τον ίδιο τρόπο εν σε αφήνει να δεις τζιαι την αξία του άλλου, γιατί τον κρίνεις (τζιαι συνάμα ήδη τον καταδικάζεις) που κάτι το οποίο η κοινωνία σε έμαθε ότι εν "άσχιημο" ή μή αποδεκτό. 

Δηλαδή τι να πούσσιν τζίνοι που εζούσαν πριν 100, 150 ή 500 χρόνια πριν τζιαι δεν είχα τα μέσα για ντέταλ κλίνινγκ όπως το έχουμε εμείς σήμερα;;; Εν εσυναναστρέφουνταν μεταξύ τους;;;

Πελλάρες κατά τη γνώμη μου. Τζιαι επροσπάθησα να καταλάβω το πόιντ του Βέλγο-Ταραντίνο αλλά στην τελική νομίζω τούτα εν πολλά επιφανειακές απόψεις. 

Τι νομίζετε εσείς;;; Ακούω γνώμες....




Lady Gaga - Teeth

Comments

  1. Περίμενε γιατί νομίζω έκαμες τα λίο πίττα :))) έμπλεξες λίγο τα πράγματα θέλω να πω.

    μιλάς για δύο διαφορευικές καταστάσεις. η πρώτη είναι αυτό που προσέχεις στον άλλο "έτυχε να πέσσει η συζήτηση τι κοιτάζεις όταν συναντάς ένα άνθρωπο, ειδικά άμαν εν του αντίθετου φύλου". άρα η συζήτηση σας ήταν για τις πρώτες εντυπώσεις. σε ένα καφέ, σε ένα μπαρ, σε μια συνάντηση τελοσπαντων το εξωτερικό θα μετρήσει. και τα δόντια και τα ρούχα και ο κώλος...

    η δεύτερη κατάσταση είναι ότι τα εσωτερικά χαρίσματα του άλλου. που θέλεις χρόνο και κόπο για να φτάσεις ως εκεί.

    επομένως αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές είναι πως κάτι μας κάνει κλικ εξωτερικά και δίνουμε χρόνο για εξερεύνηση στα εσωτερικά.

    και κάποιος εξελικτικός επιστήμονας θα έβρισκε χίλια δίκια του Ταραντίνο. Στόχος μας είναι να διαωνίσουμε το είδος με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

    Υγ. Ναι κάθε φορά που έχω πολλή δουλειά κάνω τα πράγματα χειρότερα γράφοντας σεντόνια στα μπλογκ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, καταλάβω το πόιντ. Σαν όντα ελκόμαστε ένιγουεϊ, σόου εν λογικό να βλέπουμε κάτι που μας τραβά εξωτερικά τζιαι βάση τζίνο να φκάλουμε κάποια συμπεράσματα.

      Απλά νομίζω εγώ εν το βλέπω έτσι. Δεν είμαι πλάσμα που προσέχω κώλους, στάση, δόντια, χέρια κλπ. Απλά εν το κάμνω. Ποττέ μου εν το είχα τόσο. Ξέρω κόσμο που βάση τζίνου θα φκάλλουν πολλά συμπεράσματα. Λειτουργώ πολλά διαφορετικά πας σε τούτο. Παραπάνω κοιτάζω το πως μου μιλά ή το πως με κοιτάζει(ή γενικά κοιτάζει ο άλλος) παρά το πόσο κίτρινα εν τα δόντια του ή το τι μέγεθος εν ο κώλος του.

      υ.γ. εν εκατάλαβα το υ.γ. σου πολλά βρε Μάνα. :p

      Delete
  2. Εγώ νομίζω να διαβάσεις το Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι το έχω μες τα to-read-list. Είπε μου μια φίλη μου ότι εν αστείο. :P

      Delete
    2. Είμαι εγώ η φίλη σου; Λολ
      Βασικά σχετικά με το ποστ, εσύ δηλαδή εν βλέπεις κάτι εξωτερικό που θα σε γοητεύσει τζαι μετά άμα του μιλήσεις να δεις ΑΝ σου κάμνει ή όι για κάτι παραπάνω; Έτυχε μου τζαι να μεν εντυπωσιαστώ τζαι τόσο αρχικά (αλλά όι να χαλαστώ τζιόλας) τζαι στην πορεία να το βρω λόγω χαρακτήρα, ιδιοσυγκρασίας, κλπ, αλλά τζαι να ενθουσιαστώ που την εξωτερική εμφάνιση τζαι κατά τα άλλα να είμαι κάπως meeeh, σοβαρά τωρά; Φύετε τον, φέρτε άλλον!- μετά που λίη παραπάνω τριβή τζαι κουβέντα.
      Η αλήθεια εν ξέρω τι θα απαντούσα στην ερώτηση, γιατί απλά κάθε φορά αρέσκει μου κάτι άλλο πάνω σε κάποιον, τζαι συνήθως έννεν κάτι που "εν ωραίο". Δηλαδή εν θα πω "εν ωραία τα δόντια του", "εν ωραία τα μάτια του", "εν ωραίος ο κώλος του". Έννα πω εν έτσι κάπως περίεργη η μύτη του, πχ, επειδή τραβούν με τα κάπως πιο παράξενα πράματα που απλά κάμνουν πιο ενδιαφέρον το σύνολο, χωρίς να εννοώ ότι εν χάλια το υπόλοιπο!

      Delete
  3. Οι δουλειές των οδοντιάτρων θα πέσουν κατακόρυφα, φυλαξε το σχόλιο μου και θα δεις. Κανείς δεν θα είναι διαθέσιμος να πληρώνει τόσα λεφτά για όμορφα δόντια. Θα προτιμά να τα δίνει αλλου. Θα πάμε πίσω στο να έχουμε όλοι χάλια μαύρα δόντια όπως παλιά.

    Εγω κοιτάζω και τα αυτιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εν σημαντικά τα δόντια, το στόμα γενικά εν λέω. Αλλά όι σε σημείο που να με κάμει να πω 'α, όκεϊ, βάση της οδοντοστοιχίας του θα δω αν μου κάμνει ο άλλος ή όχι'.

      Αυτιά;;;;;;;;;; Μα γιατί;;;; :P

      Delete
  4. Πολλά interesting θέμα. Μίλησες πριν για πακέτο. Το πακέτο περιλαμβάνει τα πάντα. Εσωτερικότητα, εξωτερικότερα, συνήθειες, οικονομική κατάσταση, γούστα κτλ.
    Μπορείς να καταλάβεις πράματα για τον άλλο από τα πάντα.
    Όπως το θέτεις το ερώτημα είναι σαν να είναι το πιο σημαντικό η καρδιά του άλλου. Και όλα τα άλλα έχουν μηδαμινή αξία.
    Όμως μια σχέση δεν είναι τηλεπαθητική κατάσταση.
    Είναι ζωντανή. Άρα η επιφάνεια, οι συνήθειες, παίζουν μεγάλο ρόλο.
    Μπορεί ο άλλος να έχει πολύ καλοσύνη μέσα του αλλά να σου σπάει τα νεύρα με τα πράματα που κάμνει.

    Τώρα όπως ξεκίνησες το θέμα μίλησες για πρώτη εντύπωση. Η πρώτη εντύπωση θα δημιουργήσει την έλξη να μάθεις τον άλλον καλύτερα.
    Οπόταν όλα τα υπόλοιπα που λες έχουν να κάνουν μετά το 5, 10 βήμα. Όχι για το πρώτο.

    Το θέμα είναι αν εσύ έχεις την όρεξη να κάτσεις να μάθεις το άλλο άτομο ώστε να το ανακαλύψεις και να το αγαπήσεις.

    Μου είπαν κάποτε ότι το μόνο που μπορείς να νιώσεις για τους άλλους είναι αγάπη. Γιατί όλοι την αξίζουν. Από κάποιο άτομο θα την βρουν.

    Δεν μπορούμε να ταιριάζουμε ερωτικά ή συντροφικά με τους πάντες όμως.
    Και οι εμπειρίες μας, μας μαθαίνουν κάποια στοιχεία επιφανειακά που προδίδουν την αλήθεια του άλλου ατόμου. Όχι την καρδιά του. Την ζωή του.

    Ας πούμε εγώ δεν αντέχω την απόλυτη αρμονία και το τετράγωνο μυαλό. Λατρεύω το χάος και την δημιουργικότητα και την τρέλα. Αφού φαίνεται τα ευλοημένα ο άλλος από την αρχή; Τι να το παιδεύω; Για να αποδείξω ότι έχει καλό μέσα του; Όλοι έχουν.

    Ή ας πούμε είπες το θέμα να σου μιλά ο άλλος και να μυρίζει το στόμα του. Πες ότι είναι κάποιος που βρωμάει και ανακατώνει σου το στομάχι σου και μιλά και φτύνει κτλ. Πόση ώρα θα αντέξεις; Φυσικά αν δεν σου ανακατώνει το στομάχι, φυσικά θα κάτσεις να τον ψάξεις παραπάνω όπως και να μυρίζει.

    Μακρηγόρησα, απλά καταλαβαίνω ότι θέλεις να πεις κάτι. Κάτι ουσιαστικό! Και το πιάνω! Μόνο μην ισοπεδώνεις κάποια πράγματα για να τονίσεις αυτό που θες να πεις. Αυτό με έκανε να γράψω τόσα.. λίγο σαν δικηγόρος του διαόλου.

    ReplyDelete
  5. Να συμπληρώσω κάτι διαβάζοντας την απάντηση που έδωσες της Μάνας.

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που λειτουργούμε. Άλλοι οπτικά, άλλοι ακουστικά, με την όσφρηση, κιναισθητικά, εγκεφαλικά κτλ.

    Το ότι δεν προσέχεις πως φαίνεται ο άλλος σημαίνει ότι δεν είσαι τόσο πολύ οπτικός τύπος. Δεν έχει να κάνει με την ουσία.

    Αν θυμάσαι ( αν διάβασες ) πριν λίγο καιρό ο panic joyglow έγραψε κάτι που είχε να κάνει με την μυρωδιά και πως τον κάνει να αντιδρά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούφου βρε Νεράιδα, πάντα βάλεις με σε σκέψεις. Αρέσκει μου έτσι όπως τα λαλείς τζιαι συμφωνώ με πολλά που τα σημεία που μου ανάλυσες.

      Εν πολλά λογικό βάση του τι μας ελύει την 1η φορά να λαλούμε 'ναι, τούτος κάμνει μου, τούτος εν μου κάμνει'.

      Εν θα το έλεα ότι εν είμαι οπτικός τύπος, γιατί αν δεν ήμουν εν θα ασχολούμουν τζιαι με τον κινηματογράφο. Αρέσκει μου να προσέχω λεπτομέριες, είτε σε ανθρώπους είτε σε πράγματα. Απλά δεν διαλέγω να τα αφήσω να μου καθορίσουν το τι είναι ένας άνθρωπος.

      Για μένα εν πολλά πράματα μαζί κάποιος. Ας πούμε, τζιαι ωραία δόντια να έχεις, ή ωραίο πισινό, ή ακόμα τζιαι να μου αρέσει ο τρόπος ομιλίας σου, θα δω το σύνολο τζιαι θα αποφασίσω. Εν θα σταθώ μόνο πάνω σε ένα πράμα.

      Εν ξέρω πόσο σημαντικές τζιαι πόση βαρύτητα πρέπει να δίνουμε πάνω στες πρώτες εντυπώσεις γιατί καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν. Μπορεί ακόμα τζιαι το πόξω να εν ωραίο τζιαι το μέσα να εν κακάσχιημο. Τζιαι το αντίθετο ακόμα. Εξαρτάται.

      Ουφου....πολλά περίπλοκο θέμα. Έσσιει μέρες που το σκέφτουμαι το συγκεκριμένο θέμα τζιαι με προβληματίζει αν εγώ που το επήρα στραβά ή όχι. :-/

      Delete
  6. Ο Βέλγος έχει τα ίδια γούστα με εσένα ή είναι ωραίος ή και τα 2?

    Βλέπω και εμφάνιση για να βγάλω συμπεράσματα στην αρχή αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο.. παρατηρώ the way that someone carries himself και ναι έχει αποδεικτεί ότι όλοι ανθρώποι, για τους λόγους που αναφέρει η Μάνα, είμαστα πιο θετικά προδιαθετιμένοι ως προς τους όμορφους ανθρώπους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι συμφωνώ με το σχόλιο the way that someone carries himself.

      Ο Βέλγος να σου πω ακόμα εν εκατάλαβα αν έχουμε κοινά γούστα ή όχι. Ωραίος, ναι κοινωνικά θα το έλεγα. Προσωπικά εν εν το στυλ μου εμένα. Πολλά ξανθός. :P

      Delete
  7. Λουκρητία μου ο κάθε άνθρωπος θέτει κριτήρια όσον αφορά την έλξη του προς ένα συνάνθρωπο του. Οι πλείστοι μας (βάλλω τζιαι τον εαυτό μου μέσα) έχουμε κριτήρια εμφάνισης στο πρώιμο στάδιο μιας γνωριμίας.Άλλη θέλει τον λεπτο, άλλη γυμνασμένο, άλλη μελαχροινό και άλλη ξανθό. Εν έχει σημασία. Σπάνια βρίσκεις άτομα τα οποία σου λένε αρέσκει μου κάποιος επειδή σκέφτεται ωραία. Μπορεί να σκέφτεται ωραία αλλά μπορέι να μην εκφράζεται καλά. Τζιαι τούτο εν ένα κριτήριο (έκφραση) που το βλέπεις από την αρχή το οποίο πιθανόν να συντήνει έτσι ώστε να μην γνωρίσεις τον άλλο ποτέ.

    Επίσης υπάρχουν τα κοινωνικά κριτήρια και τα εμφανισιακά κριτήρια. Απλά δαμέ να σου τονίσω ότι τα κοινωνικά κριτήρια (πχ συμπεριφορά κλπ) είναι σαφέστατα περισσότερο υποκειμενικά από τα εμφανισιακά τζιαι έχουν 100 άλλους πολιτισμικούς περιορισμούς που τα καθορίζουν. Το ίδιο ίσχυει και για τα εμφανισιακά τα οποία όμως εξελίσσονται πολλά πιο αργά και έχουν λιγότερους περιορισμούς. π.χ πρότυπο γυναίκας στο παρελθόν: παχουλή, σήμερα κοκκαλιάρα. (πάντα χωρίς να δημιουργώ στερεότυπα αλλά με βάση την πληθυσμιακή πλειονότητα )

    Θα σου δώσω παράδειγμα:
    Ακόμα και εσύ στο ξεκίνημα της ανάρτησης σου περιγράφεις το παιδί ως aρκετά ανοιχτό-μυαλό, συζητήσιμο, κομψό, με λίγα λόγια πολλά καλό για την παρέα σου. Αν ήταν άλλος μπορεί να μην ήταν τόσο ανοιχτομυαλος αλλα να είχε βαθειά γνώση των πραμάτων τζιαι να τα πολλά πνευματικός αλλά όχι τόσο ανοιχτόμυαλος, αλλά πιο συντηρητικός από εσένα. Το γεγονός ότι εν συντηρητικος βέβαια (για τους δικούς του λόγους) δεν το κάμνει άτομο το οποίο εν έχει γνώση ή εν βλάκας ή οτιδήποτε άλλο αλλά εσύ να μην του έδινες την ευκαιρία για γνωριμία. Δεύτερο λέεις συζητήσιμος. Με ποια κριτήρια ?? τα δικά σου βέβαια άρα για εμένα μπορεί να με ισχύουν τούτα τα κριτήρια, τελευταίο κομψος. Δαμέ επαραξενεύτηκα κομψος στους τρόπους του? στην εμφάνιση του?? Γιατί αν μιλούμε για εμφάνιση μόλις έβαλες ένα εμφανισιακό κριτήριο!!

    όταν ήμουν πιο μικρή τα κριτήρια μου ήταν πάντα εμφανισιακά (δικά μου κριτήρια) στην πορεία αναθεώρησα και έβαλα και άλλα πράματα μέσα όπως τον εγκέφαλο. Δεν εγκατέλειψα όμως τα εμφανισιακά μου κριτήρια απλά τα μετρίασα. Τζιαι μην ξεχνούμε όπως λέει τζιαι η μάνα ασυνέίδητα η ανθρώπινη φύση ψάχνει να διαιωνίσει το είδος της με τις καλύτερες προυποθέσεις. Σε πρώτο στάδιο οι λογικές κατ΄εμενα προυποθέσεις εν οι εμφανισιακές οι δικές μου, οι δικές σου και του άλλου. Οι κοινωνικές προυποθέσεις έρχονται στην πορεία τζιαι καθορίζουν αν θα επιλέξεις ή θα απορρίψεις ένα άτομο. π.χ αν ένας κούκλος και βλάκας τι εννα τον κάμεις???? ή ένας ξιμαρισμένος και έξυπνος? εννα του κόντευκες.

    Δεν λέω ότι αυτό είναι το σωστό αλλά ούτε και το λάθος απλά σου λέω ότι τούτο το πράμα εν κάτι αρχέγονο που στοχεύει στη καλύτερη δυνατή εξέλιξη του είδους. Σαφέστατα βάζουμε και άλλα κριτήρια και τούτο εν το σωστό αλλά ασυνείδητα πάντα εννα μπαίνουν μέσα τα εμφανισιακά κριτήρια του καθενός.

    ReplyDelete
  8. Επειδή εν με άφηννε να τελείώσω την έκθεση ιδεών μου (χαχαχαχα) να σου πω ότι στην κοινωνική ανθρωπολογία μπαινουν και τα εμφανισιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά με την σειρά που στα αναφέρω. Αλλά κανένα από τα δύο εν απορρίπτεται για το άλλο. Είχα και άλλα να σου γράψω αλλά τον θέμα σου εν τεράστιο άσε που εν τα εφόρε και εσβηστήκαν στη προσπάθεια μου να σου τα βάλω μια και είμαι η γκράντε γλωσσιάρα. Σορρυ για το τεράστιο ποστ που εννα ταν και πιο τεράστιο.:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όι όι συνέχισε. Άρεσε μου πολλά η προσέγγιση που μου κάμνεις περί κοινωνικής ανθρωπολογίας γιατί μπορεί κάποιος να καταλάβει πάρα πολλά που το τρόπο που λειτουργούμε ή σκεφτόμαστε.

      Με τον ίδιο τρόπο, τζιαι επειδή εν κοινωνικά αποδεκτό, ακόμα τζιαι εγώ που κοιτάζω την ομιλία κάποιου, είναι όντως επιφανειακό εάν σκεφτώ ότι κάποιος "εν μιλά ωραία" επειδή μπορεί να αρχίσει μια συζήτηση περί θανάτους κλπ γιατί αμέσως θα σκεφτώ χμμμ πεσιμιστής ίσως (εν λέω ότι τούτο σκέφτομαι απλά εν παράδειγμα που προσπαθώ να δώκω).

      Ας πούμε άλλο παράδειγμα - αν κάποιος τη πρώτη φορά που τον γνωρίσεις αρχίσει τζιαι μιλά σου για black metal συνήθως η κοινωνική εντύπωση που θα δώσει στο γενικό σύνολο είναι ότι μάλλον εν σατανιστής. Τούτη εν η επιφανειακή/κοινή άποψη τζιαι θα στιγματίστει στο μυαλό κάποιους εως τούτο. (παράδειγμα λαλώ πάλε, για να μεν παρεξηγηθώ).

      Ίσως με τον ίδιο τρόπο τζιαι τα δόντια. Εαν είναι ογκώδες, μεγάλα, κίτρινα/μαύρα κλπ αμέσως δημιουργεί την άσχημη εντύπωση, ανεξαιρέτως με το τι κουβαλά/είναι μέσα του κάποιος.

      Θα πω ψέματα πως και εγώ με τη πρώτη ματιά δε θα κάμω 'size up' κάποιον. Απλά με τη πρώτη συνάντηση θα μετρήσω το σύνολο του κάποιου (τζίνο που μου δείχνω - όσο μου δείχνει ο άλλος).

      Μόλις κοιτάξουμε κάποιον, είτε τον γνωρίσουμε είτε όχι, τον κριτικάρουμε. Είμαστε όντα της κριτικής. Αυτό μας το εμφύτεψε η μοντέρνα κοινωνία τούτο - που εν πιστέφκω ότι είναι αλήθεια γιατί ο άνθρωπος που πάντα είχε το να κριτικάρει.

      Ευχαριστώ για την ανάλυση σου. Μακάρι να ήσουν δαμέ, θα κάμναμε καλή συζήτηση. :)

      Delete
    2. Αν ήμουν εκεί εν θα τελιώναμε την συζήτηση :))))), είμαι γλωσσιάρα πολλά, αφού είπα σου είχα ολόκληρο ποστ που κάτα λάθος εσβήστηκε. Εππεσαμε μακριά...

      Delete
  9. Ένει φυσικό κατά τη γνώμη μου να μας ελκύει η εξωτερική εμφάνιση, το τι βρίσκει ο καθένας εκλυστικό δηλαδή. Αλλά πολλά γλήορα ξεχνούμεν την ομορφιά αν το άτομο που έχουμε απέναντι μας ένει ψυχρό, ή υπερόπτης, ή τέλος πάντων εν έχουμε τίποτε κοινό μαζί του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ή τα δόντια του είναι στραβά;;;

      Εν το σύνολο νομίζω στην τελική.
      Το overall impression που θα σε κάμει να αισθανθείς κάποιος.

      Delete
    2. ΕΙδα ένα ντοκυμαντερ (ποτζεινα του μπιμπισι) με 1 πειραμα.
      Ηταν 6-7 αντρες εβαλαν τουσ την σειρα τζαι εκαλυψαν τα μαθκια μας γυναικας που επρεπε να περασει που 3-4 τεστ να θκιαλεξει ποιον προτιμα χωρις να τον δει. Νακουσει την φωνη του να του μιλησει λλιο, να τον μυριστει να του τζησει κλπ. Τελικα η επιλογη που εκαμε τουτη ηταν κοντα στο τύπο που της αρεσκε. Ηταν μιγας αν θυμουμαι καλα τζαι επελεξε τον μαυρή μεσα που τουτες τις δοκιμασιες εντελως τυχαια. Αρα περαν του "αρεσκει μας εν μας αρεσκει καποιος" πρεπει να εσιει τζιαλλους παραγοντες του γιατι μας αρεσκει τζαι τι.

      Delete
  10. πολλα ενδιαφερον θεμα! εννα συμφωνησω με το Βελγο. Εννεν απαραιτητο θεμα ναν ισια η οδοντοστοιχεια ή λευκη αλλα περιποιημενη. Αν καποιου εν ολολευκη με λευκανση τζιε ολοισια τοτε ή γεννηθηκε τυχερος ή πετασσει τα λεφτα σε λαθος πραματα τζιε νοιαζεται για λαθος πραματα (το αλλον ακρο). Δυσκολευκουμε να εξηγησω γιατι αλλα αμα εν απεριποιητος ο αλλος (οι αχτενιστος, οι ασυνδυαστα ντυμενος) σε βασικους τομεις (ατομικη υγιεινη) φκαινουν πραματα τζιε για το χαρακτηρα του. Ας πουμε οι πιθανοτητες να εσυγιρισε τες σκεψεις του τζιε να ειναι συνειδητοποιημενος εν χαμηλες. Ακουεται πολλα ρηχο αλλα νομιζω εν αυτονοητο.

    υγ. ειπα να αρκεψω να προσεχω που βαλλω το τελικο ν. εν εβαλα στο Βελγο τζιε στο χαρακτηρα αλλα εν μου αρεσκει. αυτα.

    ReplyDelete
  11. μετα που δημοσιευσα ηρτεν μου αλλο παραδειγμα. πολλες φορες προσεχω τι φορουν οι γονιοι στα μωρα τους τζιε καταλαβαινω πολλα. εκτος που οικονομικη κατασταση και γουστο

    ReplyDelete
  12. Καταπληκτικό ποστ!!!! πριν καιρό γνώρισα μιαν κοπελούα που είχε όλα τα μπροστά της δόντια κατάμαυρα.. μετά το πρώτο ραντεβού,δεύτερο δεν υπηρξε. της έδωσα απλά την κάρτα του οδοντιάτρου μου κ έφυγα! πέτε με αγενή,αλλά εν ημπορώ ρε κουμπάρε τες κουφάλες πα στα δόντια,εν too much. true story α!

    ReplyDelete
  13. πελλάρες! εμένα η κοπελούα μου έσιει μόνον 2 δόντια μπροστά τζιαι εν έχω πρόβλημα. ίσια ίσια, βάλω την τζιαι ανοίει μου τζιαι τες κάρλσμπεργκ! το nickname της εν ''καστορούι'',πολλά χαριτωμένο έννε???? ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Blackface / Brownface

Σάκος του Μποξ

8