Christmas Survival Guide Vol.1 – Cypriot Version





Tis the season to be jolly fa la la la la la la la laaaa λαζάνια με κιμάααα ρεεεεεεεε! Σόρυ ντίαρς μου εξέφυγεν το τελευταίο κομματάκι. 



12 Pains of Christmas


Μάλλον πρέπει ούλοι να αρκέψετε Xmas shopping έννε;
Εγώ που την άλλη κάμνω απεργία φέτος. Ναι απεργία.
Γιατί τα Χριστούγεννα έχουν καταντήσει πλέον να είναι μια απλή διαδικασία.
Αγόραστο τούτο για τα μωρά, αγόραστο τζίνο για τους γονείς, τζίνο για τους φίλους.
Πιέννε στην τάδε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, δε την τάδε Χριστουγεννιάτικη παράσταση.
Τραγούδα τα τάδε τραγούδι, νιώσε το τάδε συναίσθημα…
Γενικά εκαταντήσε αυτή η γιορτινή περίοδος να είναι μια συνηθισμένη διαδικασία.




Για να δούμε λοιπόν μερικά που τα πράματα που θα κάμει ο average Κυπραίος κατά την γιορτινή περίοδο:


  • ΤΟ ΨΟΥΜΝΙΣΜΑ τούτο σημαίνει φίλε μου ότι το πιο πιθανόν να πάει σπίτι σου με λίους μώλοπες τζιαι γρατζιουνιές. Τζιαι τούτα ούλα γιατί εν θέλεις να σου λείψει τίποτες.  Ανοίγω μια παρενθεσούλα-άρα δαμε (Τζιαι μετά λαλούν σου ότι εν έχουν λεφτά ούτε για φαί. Ναι ρε! Γιατί όσοι κάποιοι θα κάμνουν stuffed τον εαυτό τους, έχουμε οικογένειες που όντως θα την περάσουν με τα απαραιτήτως αναγκαία. Για μερικούς το γιορτινό τραπέζι, θα είναι ακόμα μια Κυριακή με την οικογένεια. ) Κλείνει η παρένθση. Εννοείται ότι από τις 21/12 και μετά θα γίνεται ο χαμός στον Μελή τζιαι στα διάφορα κρεοπωλεία ή στα σούπερ-μάρκετ. Μεν τζιαι γελαστείς τζιαι κάμεις το λάθος να πατήσεις στα ακόλουθα σούπερ-μάρτκετ – Carrefour, Alpha Mega, Metro, Lidl, Debenhams (who even shops there? Oh yes, the super idiots or the super rich), Smart etc. Εάν ποδοπατηθείς δεν εν φταίξιμο κανενός but yours. Υπάρχει μέγας κίνδυνος απλά να μην επιβιώσεις, ειδικά στα τμήματα φαγώσιμων σοκολάτας, κρεατικών και αλλαντικών. Τούντους διαδρόμους να τους αποφύγεις πάσσιν θυσία. Γενικά καλύτερα να πάεις να κάμεις ψούμνισμα που κανένα συνοικιακό μίνι-μάρκετ αν δεν θέλεις να ποδοπατηθείς και να στέκεις στην ουρά για τ’ αλλαντικά για αιώνες. 
  • ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ είπαμε πρέπει να είναι γεμάτο με εδέσματα και όλες τις λιχουδιές, αλλά κάμε τζιαι νάκκον κράτει καλέ μου. Εν τζιαι εν ανάγκη να καταλήξεις στα επείγοντα γιατί είπες να δοξάσεις τον Πλάστη σου με γουρουνιές τζιαι 300 κιλά μελομακάρονα. Κάμει τζιαι νάκκον κράτει ντίαρεστ. Εν θα μας λείψει το φαϊ. Ή μάλλον ναι μπορεί τζιαι να μας λείψει αλλά πάλε αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να φάσουμε μέχρι να σκάσουμε – στην κυριολεξία. Ας μεν φάμε με τα μάτια μας φέτος, αλλά με την ανάγκη μας. Νομίζω τούτο εν τω πιο συνετό.
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ είναι αρκετά δύσκολο να τις αποφεύγεις. Ακόμα και οικογενειακές να μην είναι γενικά είναι δύσκολο να αποφύγεις τις πολλές χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις period. Εάν είσαι τυπάς που απλά σου αρέσκει να χαλαρώνεις με κανένα βιβλίο/ταινία/video game/joint τότε απλά θα πρέπει να μάθεις την τεχνική του 'wax-on/wax-off' ή στην περίπτωση σου 'breathe-in/breathe-out'. Εν δύσκολη τεχνική τζιαι χρειάζεται πολύ πολύ υπομονή...πράμα που άμαν είσαι Ταύρος ή Λέων στο ζώδιο μπορεί τζιαι να μην έχεις. Αλλά και η υπομονή, όπως κάθε τι άλλο στη ζωή, μαθαίνεται. Βάλε που το ένα, φκάλε που το άλλο. Όταν πέφτει η συζήτηση "και στα δικά σου" ή "εσύ πότε θα παντρευτείς/κάμεις οικογένεια" απλά συγκρατήθουν αγαπητέ, πάρε μια βαθιά αναπνοή και απάντησε με δολοφονικό μειδίαμα "γιατί θέλεις να μάθεις/ρωτάς;" και απλά άλλαξε συζήτηση με υφάκι "ας μην μιλάμε για μένα, πες μου κάτι για σένα". Και η κολακεία μπορεί να σε βγάλει από την δύσκολη θέση μερικές φορές. People love talking about themselves, let them. Τα πιτσιρίκια είναι αδύνατον να τα αποφύγεις γι' αυτό είτε πρέπει να παίξεις το "παιχνίδι" τους και απλά να πεις "if you can't beat them, join them" και να αρχίσεις να παίζεις και εσύ, ή μπορείς να ακολουθήσεις τη μέθοδο σhιονούι και απλά να κάμεις μπλακ-άουτ οτιδήποτε και αν σου λένε. Γενικώς, εάν δεν είσαι πολλά άνετος με τα family get togethers, θα ήταν καλό να ακολούθήσεις μια τακτική "Get in, Get it over with and Get out. Get it? Got it! Good!"
  • ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ τα αποφεύγω σαν την λαίλαπα. Τίποτε ορίτζιναλ, τα σκετς έχουν καταντήσει κιτς. Οπότε καλύτερα να βλέπω τοHome Aloneγια χιλιοστή φορά, παρά να υποπέσω στις μπουζουκογκλαμουριές του ΡΙΚ, ΣΙΜΓΑ, MEGA. Πιο ωραίος εν ο James Stewart στοA Wonderful Lifeπαρά τα παρατράγουδα των γιορτινών προγραμμάτων. Φυσικά εν τζιαι ο Αόρατος Φακός που δεν είναι και τόσο αόρατος και εμφυής αλλά προσπαθεί ο καημένος. Ας μην τον πυροβολήσουμε. Το καλόν έννι ότι τα κανάλια μπορεί να ξεθάψουν τζιαι καμιά ταινιούδα του χαηρκού…αλλά ντάξει πόσες φορές να δείξουν τζιαι τοWhite Christmas’. Κανεί πιον. Εμπεδώσαμε το. Βάλτε τζιαι τίποτε άλλο. Τζιαι όι εν εννοώ τοLook Who’s Talking”. Έλεος τζιαι με τζίνο. Η ΝΕΡΙΤ διαφημίζει μια ταινία που φαίνεται αρκετά ωραία - 'Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι', η οποία είναι και Ελληνικής συμπαραγωγής. Και επίσης ταινιούλα για τα Χριστούγεννα 'Joyeux Noel', η οποία είναι Γαλλο-Γερμανικό-Βελγικό-Βρετανικό-Ρουμανικό-Νορβηγικό-Ιαπωνικής παραγωής (άντε να βγάλεις άκρη τώρα). Αλλά σε περιπτώσεις σαν και το "Look Who's Talking...Now" απλά κλείνεις την τηλεόραση και προχωράς στο επόμενο μπούλετ-πόιντ…
  • ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΝΙΑΤΙΚΑ ΡΕΒΕΓΙΟΝ είναι καλύτερα να τα περνάς σπίτι με παρέα. Και τζόγο. Και ουίσκι. Εεεεμμμμ καλά. Μπορεί όχι τζόγο αλλά παίζοντας Ταμπού και Παλέρμο. Τζιαι πίνοντας ένα καλό Merlot or a nice Scottish Whisky…(hint hint) Βασικά οι καλύτερες αναμνήσεις γίνονται στις 4 το χάραμα όταν όλοι είναι ήδη πίττα, μεθυσμένοι, καβλωμένοι μεν σου πω, νυσταμένοι τζιαι εντελώς χωρίς πολλές αναστολές. Απλά είσαι κάπως χύμα (χμμμ, χμμμμ, να σοβαρευτούμε λέω γω, άντε πλέον με τα σεξουαλικά υπονοούμενα δαμέσα δα) και απολαμβάνεις τις μαλακιοσυζητήσεις με γνωστούς και άγνωστους συνάμα. Άμα σου λάχει και τίποτε τυχερό, αρπάζεις και κανά φιλάκι – έλα να βλέπω τα mistletoe να παίρνουν φωτιά – και άμα είσαι πολύ τυχερός/ή την επόμενη μέρα παίρνεις και το τηλέφωνο του last/first night stand of the year. Ατς πονηρούλη. Αλλά χωρίς και κείνο, γενικά το να μαζεύεσαι με κόσμο σε σπίτι εν πολλά πιο ωραίο τζιαι οικείο παρά να πάεις να ξοθκιαστείς ένας κάρο ριάλλια σε μπουζουκομάγαζα που θα εν πατείς με πατώ σε, γεμάτα με καπνό, εν μπορείς να έβρεις να ανασάνεις μιλούμε, γενικά εν ούλα τούτα υπερτιμημένα. Οπότε καλύτερα κάτσε σπίτι με καλή παρέα και ποτό και απλά κάμε χαβαλέ.
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ έσσιει πολλά που τούτα τούντες άγιες μέρες. Τα τελευταία 2 χρόνια στην Λεμεσό, ήρτεν ένας Ρώσος πολλά κατάπελλος με μερικά εκατομμυριακά τζιαι επειδή το παλλικάρι έννι ξέρει τζιαι τι να τα κάμει φένεται απλά κάμνει το Christmas Mystery το οποίο και φιλοξενεί πολλούς δημοφιλής καλλιτέχνες. Φέτος θα κάμουν τη βόλτα τους ονόματα όπως η Βίσση, Βανδή, Παπαρίζου, Ρέμος, Χατζηγιάννης, Τάμτα, Ace of Base, Boney M, Vegas, Γιώργος Παπαδόπουλος, Δήμος Μπέκε, Stan. Γενικά μιλούμε για αρκετές συναυλίες. Μπορεί να εν εν και πολλά του χαηρκού, τα ακουστικά να είναι ότι να είναι στην κυριολεξία, αλλά με ένα 5ευρώ να πάει να δεις μιαν συναυλία εν εν τζιαι πολλά ακριβό. Φυσικά άμπα τζιαι κάμεις το λάθος να πεινάσεις/διψάσεις τζιμέσα γιατί θα σου φκεί ο κούκος αηδόνι. 2 Σουβλάκια καλαμάκι + 1 πατάτε + 1 νερό + 1 χυμό πορτοκάλι σε κουτάκι = 10ευρωπουλάκια φίλε μου. DON’T DO IT ΦΑΙΔΩΝ! Εν συμφέρει. Καλύτερα να πάρεις το σάντουϊτς σου τζιαι το νερό σου που σπίτι παρά τούτα τα κατεψηγμένα που σου πλασάρουν. Που την άλλη, αν είσαι των κατεψυγμένων τότε όκεϊ, έχει πολλά να φάεις/πιείς. It’s up to you. Αν μη τι άλλο εν τζιαι ωραίο νάκκο το φίλινγκ να πιέννεις σε τούντους τόπους γιατί θυμίζει τζιαι λιο εξωτερικό. Όι πως θα φτάστουν ποττέ τα επίπεδα των Αυστριακών/Γερμανικών χριστουγεννιάτικων χωριών αλλά κάτι εν τζιαι τούτο. Αξίζει να κάμετε μια γύρα.
  • ΜΕΛΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΠΙΕΔΕΣ εν θα τελέψουν ποττέ που ένα Ελληνικο-Κυπριακό σπίτι. Τούντο εν τω σίουρο. Εν η περίοδος όπου – yes, ladies  - δικαιούστε να φάτε όσα σας κάνει όρεξη. Άλλωστε, δεν τα βρίσκεις ολόχρονα και μπορείς να τα απολαύσεις έστω και για λίγο διάστημα.
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ είναι ένα οξύμορο. Όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο λίγο έχουμε. Τα παιδιά όμως είναι εκείνα που μας θυμίζουν ότι ακόμα μπορούμε να πιστεύουμε. Και στο καλύτερο αύριο, και στην αγάπη και στην ανθρωπότητα. Όλοι είναι πληγωμένοι, τραυματισμένοι, πεινασμένοι για/από κάτι. Μας έχουν απατήσει, μας έχουν αδικήσει, μας έχουν πει ψέματα, μας έχουν απογοητεύσει. Θα τα βρεις όλα κάθε χρονιά. Αλλά ίσως ακόμα και για σύντομες στιγμές, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά μπορεί να σε κάνει να ξεφύγεις έστω και για μια στιγμή. Απόλαυσε την. Πάρε μια βαθιά ανάσα, χαμογέλασε και πίστεψε στο καλό. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων. «Η καλοσύνη είναι η μόνη επένδυση που δεν αποτυγχάνει.» 
  • LET’S FLY, LET’S FLY AWAY. Αν ακόμα είσαι και ένας από τους τυχερούς που μπορούν να κάνουν μια μίνι-διακοπή και από τη νήσο, τότε αυτή είναι καλή ευκαιρία για να αναζωογονηθείς και να γεμίσεις μπαταρίες. Όχι μόνο να γεμίσεις την κοιλιά σου και τις βαλίτσες σου, αλλά όσο να γεμίσεις με εμπειρίες, αγάπη και αναμνήσεις. Μπορεί κάποιες αναμνήσεις να πραγματοποιηθούν μέσα σε εξτριμ κρυάδα, αλλά παρ’ όλα αυτά θα είναι σίγουρα γλυκές.  



Αγαπημένοι μου μπλόγκερς/μπλογκέρισσες…αγαπημένο μου μπλογκ. Αυτά τα Χριστούγεννα θα τα περάσω εις μητέραν Αγγλίαν. Με μια μίνι Σκοτσέζικη περιπέτεια στα κρυαδερά Highlands…και υπόσχομαι να σου επιστρέψω γεμάτη με εμπειρίες, αγάπη και πολλές πολλές αναμνήσεις. Θα φροντίσω να δώσω και να λάβω αγάπη και να δώσω τις ευλογίες μου για τον χρόνο που ξετυλίγεται μπροστά μας. Ίσως τα πιο δύσκολα να μην ήρθαν ακόμα, και θα υπάρξουν πολλές δοκιμασίες φυσικά μπροστά μας, αλλά σίγουρα θέλω να ελπίζω ότι επίσης τα καλύτερα έπονται.The Best Is Yet To Come”. 


Να σας ευχηθώ όλους από καρδιάς και ψυχής…να έχετε ζεστά Χριστούγεννα και πολύ αγάπη τις γιορτές. Να ανοίξετε τις καρδιές σας όπως θα ανοίγατε τα χριστουγεννιάτικα σας δώρα. Με ενθουσιασμό και χαρά. Κι’ αν τα πράγματα είναι κάποτε δύσκολα, προσευχηθείτε…στο Θεό, στο σύμπαν, στον Ρα, στον Αλλάχ, στον Κρίσhνα, στη Μητέρα Φύση…δεν έχει σημασία. Απλά ρίξτε μια προσευχή σε μαύρες τρύπες και σκουλικότρυπες…και όλα θα πάνε καλά. 


She & Him - Have Yourself a Merry Little Christmas



ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, HAPPY WINTER SOLSTICE… PEACE BE WITH YOU ALL. AND HERE’S SEEING YOU ALL IN 2015.


Sam Smith - Have Yourself a Merry Little Christmas


MERRY CHRISTMAS & a VERY HAPPY NEW YEAR. 


Nat King Cole - Christmas Song 




GOD BLESS US EVERY ONE!



Perry Como - It's Beginning to Look a Lot Like Christmas




Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Blackface / Brownface

Σάκος του Μποξ

Μπούκσταγκραμ